Dit gebeurt er met je lichaam als je vlak voor het slapengaan sport

Aha!

Lees ook

’s Avonds laat nog even naar de sportschool gaan voor een lekkere work-out, kan heerlijk zijn. Even je gedachten van die dag opzijzetten en je hoofd leegmaken. Plan jij je sportsessies altijd ’s avonds in? Wij vertellen je wat voor effect dat op je nachtrust heeft.

Factoren die een rol spelen

Het is voor veel mensen herkenbaar: naast een baan en sociaal leven wil je wel sporten, maar dat kan dan alleen ’s avonds. Er wordt weleens beweerd dat dat een slecht plan is, omdat het je nachtrust kan beïnvloeden. Experts zijn er nog altijd niet helemaal over uit. Wel weten ze dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen bij de link tussen sporten en nachtrust. De intensiteit en de duur van je work-out bepalen namelijk hoe goed je daarna slaapt. Mensen die overdag vaak en lang sporten, blijken namelijk beter te slapen.

Nadelen

Helaas heeft een work-out in de avond wel nadelen. Sporten zorgt ervoor dat je hartslag omhooggaat en je lichaamstemperatuur stijgt. Als je in slaap wilt vallen, is het van belang dat die twee dingen weer dalen. Daar is je lichaam lang mee bezig als je vlak voor het slapengaan hebt gesport. Het resultaat: je ligt langer wakker dan je wilt. Heb je ’s avonds intensief gesport? Dan zal het effect op je lichaam groter zijn en kom je dus nog moeilijker in slaap.

Toch ’s avonds sporten

Past er voor jou niets anders in je schema en wil je toch ’s avonds sporten? Zorg er dan dus voor dat je het rustig aan doet. Plan je sportsessie aan het begin van je avond in en belast je lichaam niet te zwaar. Ook is het belangrijk om af met een cool down, zodat je zeker weet dat je lichaam volledig tot rust is gekomen. Hopelijk slaap je daarna als een roosje!

Bron: Vriendin, Dingen voor Vrouwen, Shape.com | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook