Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5x de voordelen van kickboksen

Probeer het een keer!

Dedicated strong brunette with ponytail, in sportswear, bare foot and with boxing gloves kicking sack in gym.

Zin in een work-out waarbij je al je frustraties eruit kunt gooien en die niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je mind? Ga eens kickboksen! We hebben 5 voordelen van kickboksen voor je op een rijtje gezet.

1. Allround work-out

Kickboksen is een full body work-out waarbij je je schouders, armen, benen, rug en buik traint. Je gaat niet alleen met conditie en spierkracht aan de slag, maar werkt ook aan je balans en reflexen. Met een uur kickboksen verbrand je al snel gemiddeld 550 calorieën. Hallo sterker, strakker en fitter lichaam!

2. Je krijgt er een energieboost van

Tijdens een les kickboksen gaat de muziek op standje tien en drijf je jezelf tot het uiterste. Dat is op het moment zelf zwaar, maar na afloop zit je vol energie. Je lichaam maakt tijdens de work-out namelijk endorfine aan waardoor je je na afloop vrolijk voelt. Bovendien stimuleer je tijdens de training je bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen gaat en je na afloop een stuk geconcentreerder bent.

3. Je vermindert stress

Dender je altijd maar door op bijvoorbeeld werk en privé, en sta je strak van de stress? Niets fijner dan je uit te leven op een bokszak of tijdens een duel. Je focust je alleen op de bokszak of je sparringpartner en denkt even aan niets anders. Hierdoor kun je stressvolle gedachtes makkelijker loslaten, waardoor je na afloop een stuk meer ontspannen naar buiten stapt.

4. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Kickboksen geeft je een krachtig gevoel. Je leert je lichaam kennen, weet wat je kunt en voelt je sterker. Op de mat leer je bovendien ook hoe je stevig moet blijven staan, leer je je grenzen kennen en die kracht en zekerheid neem je mee in je dagelijks leven en straal je (onbewust) uit.

5. Je leert je grenzen aangeven

Bij het kickboksen bepaal jij hoe kwetsbaar je je opstelt en of je iemand anders in jouw ruimte laat komen. Hou je veel afstand, dan krijg je geen stoot of trap tegen je aan, maar doe je eigenlijk ook niet mee. Je leert dus risico’s nemen, niet bang te zijn voor pijn maar ook om soms (letterlijk) een stap opzij te doen en iets aan je voorbij te laten gaan in plaats van er tegenin te gaan. Dat is heel waardevol.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock