Problem solved: eerste hulp bij verkleurde nagels

Zo los je dat op!

Niets mooier dan nagels met een kek kleurtje erop. Maar heb jij daarna ook altijd snel last van gelige, beschadigde nagels? Je bent geen uitzondering! Met deze tips voorkom je dat.

Mooie nagels

Heb je ook heel de zomer rondgelopen met knap gelakte nagels? Dikke kans dat je nu zit met verkleurde exemplaren die snel splijten, scheuren en afbreken. Vast iets wat je wil voorkomen, want gelige nagels staan bij niemand op de wishlist.

Hoe ontstaat die verkleuring nu precies? Als je vaak nagellak draagt – zeker als je fan bent van donkere, hooggepigmenteerde kleuren – kan het pigment van de lak in je nagels trekken en dit veroorzaakt die gelige, doffe kleur. Dit zie je echter pas als je de lak verwijdert met een remover (gebruik er één zonder aceton om uitdroging te voorkomen) waarna je nagels ook brozer kunnen voelen.

Las een nagellakpauze in

Heb je snel last van beschadigde nagels nadat je de nagellak hebt verwijderd? Las dan regelmatig een pauze voor je nagels in. En yep, we snappen heus dat je er het liefst meteen een nieuw kleurtje overheen knalt, omdat ’t er niet zo fris uitziet. Maar geloof ons: gun je nagels af en toe rust. Draag nagellak niet langer dan zeven dagen, liefst nog iets korter en geef je nagels dan een paar dagen vrij.

Pas op met vijlen

Misschien heb je weleens gehoord dat je die gelige kleur eraf kunt vijlen met een buffervijl. Hoewel dat inderdaad een optie is, omdat de verkleuring in het bovenste laagje van je nagels zit, moet je hier wel mee oppassen. Als je dit vaak doet, vijl je er steeds een laag af. Het resultaat: je nagels worden dun en kwetsbaar. Wil je niet, want dan breken ze te pas en onpas af.

Geef je nagels aan badje

Andere huis-tuin-en-keukentips om je nagels iets minder geel te maken: je nagels een badje geven met keukenzout of citroensap, of ze te borstelen met tandpasta. Allemaal zouden ze een ieniemienie effect kunnen hebben op die ongezonde gele kleur, maar wat ze bovenal doen, is je nagels uitdrogen.

Gebruik liever een nail whitener voor een optisch effect. Of nog beter: knip of vijl je nagels helemaal kort en begin als het ware opnieuw. Dit betekent dus dat je de gele kleur moet laten uitgroeien en dat kan helaas een paar maanden duren. Máár, het is wel de beste remedie bij flink beschadigde nagels.

Voorkom verkleurde nagels

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en het allerbelangrijkste wat je kunt doen om beschadigde nagels te voorkomen is je nagels goed te verzorgen en hydrateren. En vergeet dan ook je nagelriemen niet. Gebruik dagelijks een vitamine E-olie of voedende crème en je zult zien dat je nagels sneller groeien, sterker worden en een mooie glans krijgen.

Ga je lakken? Breng dan altijd eerst een basecoat aan. Dit legt een beschermlaag over je nagels en zorgt dat de kleur van je favoriete lak niet in je nagels trekt.

problem solved: verkleurde nagels

  1. Keratin Nail Restorer (Trind), €14,20
  2. Ridge Filling Base Coat (Herôme), €12,31
  3. Lemony Flutter Nagelriemcrème (Lush), €13 (50 gram)

Gel- en acryllak

Goed, en hoe zit het dan met gel- of acryllak? Is dat net zo ‘slecht’ voor je nagels? Bij gel- en acryllak trekt het pigment niet in je nagels. Wel komen er bij het zetten van gel- en acrylnagels chemische stoffen vrij waardoor je nagels minder sterk en gezond als eerst zullen zijn. Laat ze in elk geval altijd verwijderen door een pro en ga niet zelf lopen pulken, want dan kun je er echt donder op zeggen dat je je nagels beschadigt. Ook hier geldt de remedie: gun je nagels af en toe een week rust en neem ze mee in je dagelijkse beautyroutine door ze goed te verzorgen.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws