Maan, Lee Towers en het Koninklijk Concertgebouworkest over bijzondere samenwerking: ‘We zijn heel trots’

De artiesten hebben speciaal voor Magnum een prachtige remix gemaakt van de klassieker I Can See Clearly Now. 

Maan, Lee Towers en de muzikanten van het Koninklijk Concertgebouworkest zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. De artiesten hebben in samenwerking met Magnum een remix gemaakt van het nummer I Can See Clearly Now. In de Magnum Pleasure Residence in Amsterdam brachten de muzikanten het nummer gisteren voor het eerst live ten gehore. Grazia sprak Maan, Lee Towers en Marc Daniel van Biemen (eerste violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest) over deze bijzondere samenwerking. 

Classics Remixed

Dat je klassiekers goed kunt remixen werd gisteravond tijdens het event in de Magnum Pleasure Residence in Amsterdam maar weer duidelijk. Zo was niet alleen de Magnum Almond in een nieuw smakelijk jasje gestoken, maar ook Lee Towers’ hit – die hij in 1982 uitbracht – werd geremixed. Gisteravond brachten Maan, Lee Towers en het Koninklijk Concertgebouworkest het nummer voor het eerst live ten gehore. Ondanks dat de drie topartiesten regelmatig optreden en op podia staan, was dit toch even spannend. 

“Ik had wel een beetje kriebeltjes in mijn buik”, vertelt Maan als het optreden er net opzit. “Maar dat kwam ook omdat ik een nieuwe tekst had. Dan ben ik altijd heel bang om mijn tekst te vergeten.” Dat Maan samen met het Lee Towers en het Koninklijk Concertgebouworkest op het podium stond, zorgde er dan weer voor dat haar zenuwen snel verdwenen. “Dat is het fijne aan dat we het met elkaar doen; je hebt nooit het gevoel dat je daar alleen staat. Mocht er toch iets gebeuren, dan heb je elkaars back. En eigenlijk zijn we hier alleen maar om plezier te maken en een feestje te bouwen met iedereen. Zodra ik naar het podium liep, verdween alle spanning.” 

Beeld: Magnum

Remix

De remix van I Can See Clearly Now is een feestje om naar te luisteren. Ook de samenwerking met Maan en het Koninklijk Concertgebouworkest was volgens Lee een groot feest. “We komen net uit een pandemie. Het maakt me heel trots dat ik nu met zo’n ongelooflijk, fantastisch orkest en zo’n goede zangeres mag samenwerken aan een mooi product. Ik heb al heel veel mooie producties mogen maken in mijn leven, maar dit is heel bijzonder. We hebben twee jaar lang niks kunnen doen en nu mogen we met z’n allen weer plezier maken.” 

Iets waar Marc Daniel zich helemaal bij aansluit. “Dat we plezier hebben gehad in het maken van deze productie wordt ook wel duidelijk; iedereen had zoveel zin om iets moois neer te zetten. Er straalt zoveel passie vanaf. Dat is zo ontzettend gaaf. Natuurlijk is er altijd een beetje spanning als je op het podium staat, want je weet nooit hoe mensen reageren, maar volgens mij reageerde het publiek zo goed als maar kon.” 

Ook Maan is blij met hoe het publiek reageerde op het nummer. “Het fijne is natuurlijk dat het al een gouwe ouwe is. Het is een klassieker. We hebben het lied alleen in een nieuw jasje gestoken. Je weet dat eigenlijk iedereen het liedje al kent, en het is heel fijn om met die gedachten het podium op te gaan. Ik voel me heel vereerd dat ik met deze twee legendes mag samenwerken.”

Maan
Marc Daniel van Biemen, Maan, Lee Towers

Geen twijfel

Het drietal heeft een prachtig nummer gemaakt, en het wordt dan ook snel duidelijk dat ze niet lang hoefden te twijfelen of ze deze samenwerking wilden aangaan. “Als je voor zoiets wordt gevraagd, ga je altijd even nadenken. Maar het ging al heel snel borrelen, van dat je denkt: dit zou weleens heel bijzonder kunnen worden. De buitenwereld had ons misschien niet zo snel bij elkaar gezet, en daarmee hebben we iedereen verrast”, vindt Lee. 

“Ik dacht meteen al dat het ontzettend leuk zou zijn om deze samenwerking aan te gaan”, vult Marc Daniel aan. “Lee is echt een volksheld en het is hartstikke leuk om met hem op te treden. En Maan weet dan weer zoveel jonge mensen aan te spreken en ze is zo ongelooflijk optimistisch en vrolijk. Dat Magnum zoiets voor elkaar weet te krijgen is heel mooi. Het Koninklijk Concertgebouworkest werkt niet zomaar met iedereen samen. Het moeten wel mensen zijn die top of the top zijn. En dat zijn Lee en Maan zeker.”

Toch was er één ding waar Maan wel even over twijfelde. Zo is het origineel van I Can See Clearly Now volledig in het Engels gezongen, maar besloot ze daar een Nederlandse draai aan te geven. “Heel eerlijk zat ik daar wel heel even over te twijfelen”, geeft Maan toe. “Omdat het liedje zoals het nu is al een geweldige song is. Dus ik dacht: zal ik dan mijn twist geven door het liedje te zingen, maar dan wel in het Engels? Maar ik dacht dat als we voor een remix gaan, we voor een goede remix moeten gaan. Ik zing nu zelf altijd in het Nederlands dus het voelde voor mij heel logisch om een Nederlandse tekst te maken en te verwijzen naar bijvoorbeeld Lee’s gouden microfoon”, vindt Maan. “Dat vond ik heel leuk trouwens!”, zegt Lee enthousiast.

Nog een samenwerking?

De artiesten praten allen vol lof over elkaar én over de remix van I Can See Clearly Now. Kunnen we in de toekomst wellicht nog een samenwerking van het drietal verwachten? “Er valt zeker nog wel wat te remixen”, antwoordt Maan enthousiast. “Ik zou You’ll Never Walk Alone wel willen remixen.” 

Ook Lee ziet het wel zitten om opnieuw samen te werken met Maan en het orkest. “Weet je wat het is? Van het een komt het ander. Als mensen het leuk vinden, krijgt iets altijd wel een vervolg. Als je het leuk vindt en je gaat van elkaars kwaliteiten uit, dan kun je zo ongelooflijke veel mooie dingen maken. Wat mij betreft smaakt dit naar meer.” 

Beeld: Magnum, BrunoPress

Laatste nieuws