Huh: blijkbaar is het helemaal niet zo gezond om dagelijks 10.000 stappen te zetten

Het is minder gezond dan je denkt.

Lees ook

Het lijkt een trend die veel mensen bezighoudt: het zetten van 10.000 stappen. Probeer jij ook dagelijks dit magische getalletje op je smartwatch of telefoon aan te tikken? Don’t, want zo gezond is het blijkbaar niet.

 

Obsessief mee bezig

Als je een smart watch draagt of je stappen bijhoudt met je telefoon, lijkt dat misschien onschuldig. Toch blijkt uit Engels onderzoek dat het wel degelijk een negatief effect kan hebben. Het zou er namelijk voor zorgen dat veel mensen obsessief bezig gaan met het behalen van dit stappendoel. Op de lange termijn kan je mentale gezondheid daar zelfs onder lijden.

Bij veel jongeren zorgt de obsessie met 10.000 stappen per dag voor een eetstoornis of een verslaving aan beweging, aldus de onderzoekers. En helaas: vooral vrouwen zijn vatbaar voor zo’n verslaving. “Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie”, stelt een van de onderzoekers.

Onderzoek naar stapgewoonten

Hoe belangrijk zijn die 10.000 stappen nou écht? Onderzoek van de Harvard Medical School laat zien dat dat getal zonder duidelijke reden wordt aanbevolen als ‘de ideale hoeveelheid stappen’. De onderzoekers keken daarvoor naar de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar of ouder. Daarbij werd ook gekeken naar de invloed die het aantal stappen had op hun gezondheid.

4400 stappen

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat 4400 stappen per dag al voldoende zijn om het sterftecijfer met 41 procent te verkleinen. Dat getal wordt steeds kleiner naarmate iemand dagelijks meer stappen zet, tot ongeveer 7500 stappen. Daarna blijft het gelijk. Of je nou 7500 of 10.000 stappen per dag zet, de kans op overlijden blijft even klein. Het ‘speciale getal’ 10.000 kunnen we dus uit ons hoofd zetten. Weten we dat ook weer.

Bron: Margriet, Dingen voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook