Vrijdag persconferentie: wat kunnen we verwachten?

Hugo de Jonge laat het een en ander los over de maatregelen.

Lees ook

Een bezoekje aan je favo restaurant, een bios-avondje of een uurtje knallen in de gym: het zit er alweer drie weken niet in. Vrijdag is er opnieuw een persconferentie, maar kunnen we dan eigenlijk versoepelingen verwachten?

Coronamaatregelen onder de loep

Komende vrijdag volgt er weer een coronapersconferentie. Dit betekent dat het tijd is om terug te blikken op de nu geldende maatregelen, en het effect dat zij hebben gehad. Afgelopen vrijdag werd (toen nog) demissionair minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, door de NOS aan de tand gevoeld over de maatregelen.

“Ik denk dat we straks concluderen dat de harde lockdown van december de verstandige keuze was”, liet hij weten. “Met die maatregelen is de bezetting in de ziekenhuizen daadwerkelijk verlaagd.” Of 14 januari het einde van de lockdown aangebroken is? Daar lijkt het niet op. De Jonge stelt: “Het hoge aantal infecties zal tot een toename leiden van het aantal patiënten, maar je weet niet precies hoeveel. Het is niet hetzelfde als bij eerdere golven, daar zit onzekerheid. Dus je moet behoedzaam kijken naar wat kan.”

Kijken naar buitenland

De effectiviteit van de harde lockdown blijkt volgens De Jonge onder andere uit de cijfers uit andere landen. “In landen waar de regels minder streng waren, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, kampen ze nu met aantallen ziekenhuisopnames die vertaald naar onze situatie vier keer zo hoog zijn als nu”, legde hij uit. Wat dat naar Nederlandse maatstaven zou betekenen? “In Nederland zou je dan 600 nieuwe coronapatiënten per dag hebben. Dat kan de zorg helemaal niet aan”, deelde de minister na zijn laatste ministerraad als ‘chef corona’.

Nieuw kabinet

De opvolger van De Jonge wordt Ernst Kuipers, de voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC. Hij is de afgelopen maanden al een bekend gezicht geworden door zijn optreden in verschillende persconferenties over de ziekenhuisbezetting tijdens de pandemie. Wat hij komende vrijdag gaat aankondigen, is dus nog niet bekend, maar grote versoepelingen hoeven we dus niét te verwachten.

Bron: AD, NOS, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook