René van Meurs over Expeditie Robinson: ‘Ik had eindelijk weer iets om te bewijzen’ 

Het was heel lang een droom van de cabaretier om mee te doen aan het programma.

Door corona stond hij anderhalf jaar niet in het theater. Hoogtijd voor René van Meurs om weer van zich te laten horen. En hoe! Samen met 26 anderen ging hij het Expeditie Robinson-avontuur aan.

Scoutingkamp XL 

Bij thuiskomst moest hij wel even bijkomen van zijn avontuur, maar wat was cabaretier René van Meurs blij om deel te nemen aan hét survivalprogramma Expeditie Robinson. “Het was al heel lang een droom van me”, vertelt hij wanneer we hem spreken. “Ik heb vijftien jaar op scouting gezeten en dit is wel echt scoutingkamp XL.”

Met zijn survival skills zat het dan wel goed, maar hoe ging René om met het mentale aspect? “Dat was wel schakelen”, bekent hij. “Ik zat gelukkig goed in mijn vel, wist wie ik ben, wat ik wil, maar dan kom je daar in omstandigheden terecht waar je geen controle over hebt. Dus dat was wel echt schakelen. Ik moest echt leren loslaten.”

Hechte groep 

En hoewel het gaat om een spel met maar één winnaar, vertelt René dat de groep veel aan elkaar had. “Er moest wel echt een knop om op het eiland, maar gek genoeg doe je dat toch een beetje met z’n allen. Iedereen focust op hetzelfde, iedereen heeft dezelfde energie en iedereen gaat met zin en spanning het avontuur in. Je bent elkaar daar dan wel echt aan het coachen, zeker op de eerste dagen.”

Genoeg sfeer dus, maar uiteindelijk is het wel een spel met een winnaar. En dat maakte de cabaretier wel competitief. “Ik had van mezelf niet verwacht dat ik zo fanatiek zou worden”, vertelt René daarover. “Bij de eerste proef besefte ik opeens: Holy f***, ik wil dit zo graag winnen! Ik had ook anderhalf jaar niet in het theater gestaan en me in die tijd niet hoeven bewijzen voor publiek of mensen. En toen dacht ik opeens: dit is een wedstrijd. Ik wist niet dat ik 110 procent kon geven en daar ontdekte ik gewoon: ik ben een strijder! Dat was heel vet.”

Terugblik

Al met al kijkt René erg positief terug op zijn deelname. “Ik vond het fantastisch! Het spelletje was leuk, de mensen waren leuk. Ik kon mezelf daar echt uitdagen. Ik had eindelijk weer iets te bewijzen en daar was ik heel erg aan toe. Ik heb er intens van genoten.”

Al kon hij het ook wel waarderen om weer thuis te zijn. “Ik moest wel even bijkomen. Waar ik erg aan moest wennen was dat er overal weer eten was. Op het eiland had je niets en nu kon ik pakken waar ik maar zin in had. Het eerste wat ik at was een bruine boterham met roomboter en vlokken. Ik heb daar bij thuiskomst een soort van geleefd!”

Beeld: RTL (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws