Positief nieuws: ‘Vanaf 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen’

Op deze datum mogen de cafés en restaurants hun deuren weer helemaal openen.

Lees ook

Langzamerhand lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen. De coronaversoepelingen die gepland stonden voor 9 juni gaan op 5 juni al in, zo meldt demissionair minister Hugo de Jonge. De versoepelingen vinden eerder plaats, aangezien het aantal besmettingen enorm daalt. En dat betekent dat we finally weer kunnen genieten van een diner of borrel in een restaurant.

Nieuwe versoepelingen

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Mark Rutte en De Jonge vrijdagavond om 19.00 uur weer een persconferentie geven over de coronamaatregelen. Hoewel de details dan pas worden gepresenteerd, lijkt het er sterk op dat de restaurants en cafés eindelijk weer hun deuren mogen openen. Vanaf volgende week zaterdag mogen er maximaal dertig gasten bij horecazaken naar binnen. Daarbij is reserveren verplicht en wordt er gewerkt met vaste plaatsen. Wellicht is het binnenkort voor grote horecalocaties mogelijk om meer mensen binnen te laten, als zij een toegangstest hebben gedaan. Dit moet eerst echter nog verder worden uitgewerkt.

Naast de horeca mogen ook musea, theaters, bioscopen en andere ‘doorstroomlocaties’ vanaf die zaterdag weer open, op voorwaarde dat mensen een tijdslot reserveren. Ook lijkt het erop dat er meer mogelijkheden om te sporten komen.

Derde stap

Deze versoepelingen komen echter niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn namelijk onderdeel van de derde stap uit het openingsplan. Eerder zouden deze versoepelingen op 9 juni ingaan, maar afgelopen weekend lekte al uit dat dit waarschijnlijk vervroegd zou worden, omdat de coronacijfers de goede kant op gaan.

Wat wel verrassend is, is dat ook de cafés hun deuren mogen openen. Dit stond namelijk niet in de originele derde stap van het openingsplan. Gisteren liet demissionair minister Grapperhaus al vallen dat hij af wil van het onderscheid tussen ‘natte’ en ‘droge’ horeca. Dat herhaalde hij vandaag, maar sprak hierbij wel zijn twijfels uit over het EK voetbal. Volgens hem zijn we er “nog niet aan toe” om in cafés op schermen naar voetbalwedstrijden te kijken.

Meer mensen ontvangen

Ook wordt het vanaf 5 juni weer iets gezelliger in de woonkamer. Nu geldt het advies nog om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen, vanaf dat weekend wordt dat iets opgehoogd naar vier gasten. En daar worden we stiekem óók heel blij van.

Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook