Deze acts staan vanavond in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Welk land moet door naar de finale van het liedjesfestijn?

Lees ook

Het is eindelijk zover: het Eurovisie Songfestival gaat van start in Rotterdam. Het liedjesfestijn begint vanavond om 21.00 uur op NPO1 met de eerste halve finale, waarin zestien landen vanuit Ahoy voor een plekje in de grand final op zaterdag strijden. Alvast een voorproefje van deze acts zien en natuurlijk horen? Wij zetten alle landen voor je op een rijtje.

1. Litouwen: The Roop – Discoteque

The Roop valt op door hun dansjes en knalgele outfits. In hun nummer wordt disco, funk en elektronische muziek gecombineerd. Vorig jaar, bij de afgelaste editie, was deze groep al favoriet voor de zege. Een finaleplaats lijkt dan ook gegarandeerd!

2. Slovenië: Ana Soklič – Amen

Slovenië levert de eerste powerballad van de avond. Charlie Mason, de man achter Conchita Wursts Rise Like A Phoenix, heeft meegeschreven aan het nummer. Zou het dit jaar ook weer voor de winst zorgen?

3. Rusland: Manizha – Russian Woman

De Russische Manizha valt op door haar gigantische jurk. Het is echter geen gewone jurk, want deze heeft wielen én de zangeres kan er uitstappen. Bijzonder, hè? Het nummer gaat over het groeiende zelfbewustzijn van vrouwen in haar thuisland.

4. Zweden: Tusse – Voices

De verwachtingen zijn hooggespannen voor Tusse. Zweden is een van de meest succesvolle Eurovisielanden en eindigde de afgelopen negen edities maar liefst acht keer in de top zeven. Dit jaar gooit Zweden nog niet echt hoge ogen bij de bookmakers, dus we betwijfelen of Tusse de finale zal halen. Maarre, who knows?

5. Australië: Montaigne – Technicolour

Australië is dit jaar helaas niet fysiek aanwezig op het Songfestival. Vanwege de coronamaatregelen in haar thuisland kon Montaigne niet naar Rotterdam afreizen. In plaats van een liveoptreden, zien we straks een opgenomen back-up-tape die ieder land uit voorzorg moest maken. Het belooft in ieder geval kleurrijk te worden!

6. Noord-Macedonië: Vasil – Here I Stand

Vasil uit Noord-Macedonië heeft vocaal gezien dit jaar misschien wel een van sterkste inzendingen. De zanger pakt uit met een Disney-achtige ballade. De rest van de setting is vrij donker, maar heeft een spectaculair einde.

7. Ierland: Lesley Roy – MAPS

Ierland heeft dit jaar een vrij ingewikkeld plan gemaakt, waarmee ze het zichzelf niet makkelijk maken. Voor de kijker lijkt het straks alsof Lesley Roy door een soort sprookjesboek loopt. Na de eerste repetitie had dit echt niet het gewenste effect en, misschien wel net zo belangrijk, de zang liet ook te wensen over. Aii…

8. Cyprus: Elena Tsagrinou – El Diablo

Cyprus komt opnieuw met een opzwepende danstrack. Het nummer zorgde overigens voor het enige relletje tot nu toe. Verschillende christenen reageerden boos omdat Elena de liefde voor de duivel bezingt.

9. Noorwegen: TIX – Fallen Angel

De Noorse TIX zorgt met zijn engelenvleugels, zonnebril, haarband en witte bontjas absoluut voor het uitbundige Songfestivalgevoel. Het nummer gaat over het pestverleden van de zanger. Maar de opvallende act leidt misschien een beetje af van die boodschap.

10. Kroatië: Albina – Tick-Tock

Het vuurwerk wordt uit de kast gehaald voor Kroatië. Zangeres Albina komt, samen met vier dansers, met een opzwepend popnummer. Het liedje gaat over het doorbreken van een negatieve spiraal.

11. België: Hooverphonic – The Wrong Place

De zangeres van de Belgische inzending, Geike Arnaert, kennen we natuurlijk al van haar hit Zoutelande met BLØF. Samen met Hooverphonic komt ze met een donker en sfeervolle act. De band werkt samen met regisseur Hans Pannecoucke, die ook al jaren verantwoordelijk is voor de Nederlandse act.

12. Israël: Eden Alene – Set Me Free

Eden Alene verdient met haar kapsel absoluut een originaliteitsprijs. Ze draagt haar vlechten als een soort crown op haar hoofd. Haar nummer is lekker vrolijk en bevat een aantal heel hoge Mariah Carey-noten. Tijdens de repetities wist de zangeres ze allemaal te halen, hopelijk vanavond ook!

13. Roemenië: Roxen – Amnesia

De act van Roxen valt letterlijk en figuurlijk een beetje uit de toon deze avond. De zangeres komt met een Billie Eilish-achtig nummer en draag slechts een simpele trui. Vocaal gezien is ze de hele week nog niet in topvorm, maar toch denken de bookmakers dat ze in de finale zal belanden. Wij zijn benieuwd!

14. Azerbeidzjan: Efendi – Mata Hari

Het nummer va Efendi kenmerkt zich door oosterse klanken en dans. De Azerbeidzjaanse inzending heeft daarnaast een Nederlands tintje. Amy van der Wel, Luuk van Beers en Tony Cornelissen schreven namelijk mee aan het nummer Mata Hari.

15. Oekraïne: Go_A – Shum

De schrik zat er goed in bij de Oekraïense delegatie toen leadzangeres Kateryna zich niet lekker voelde en in quarantaine moest. Gelukkig staat ze na een negatieve coronatest vanavond alsnog op het podium. De zangeres heeft hierdoor wel de tweede repetitie missen. De Nederlandse studente Emmie van Stijn mocht daarom als stand in op het podium plaatsnemen. Het resultaat daarvan zie je in de clip hieronder.

16. Malta: Destiny – Je Me Casse

Bij Malta kunnen we zo goed als zeker zeggen dat ze in de finale zal komen. Zangeres Destiny, die ook al eens het Junior Eurovisie Songfestival won, staat al wekenlang aan de top bij de bookmakers. Haar opzwepende nummer stond lang bovenaan de lijst voor de eindzege, maar die plek wisselt Malta nu af met Frankrijk en Italië. Dat wordt nog spannend!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress | Video: YouTube

Laatste nieuws

Zie ook