Morgen persconferentie: gaan de niet-essentiële winkels en kappers weer open?

Deze verlengingen en versoepelingen kunnen we morgen verwachten.

Na het Catshuisoverleg van afgelopen weekend wordt beetje bij beetje duidelijk hoe de coronamaatregelen er de komende tijd uit gaan zien. Er liggen versoepelingen in het verschiet, maar de avondklok wordt vrijwel zeker verlengd.

Verlenging avondklok

Zoals het er nu naar uitziet, blijft de avondklok nog even gelden. Volgens bronnen van het AD en ANP wil het kabinet met het doorzetten van de avondklok op andere plekken versoepelingen toestaan. Waarschijnlijk kondigen Mark Rutte en Hugo de Jonge morgenavond de verlenging aan tijdens een persconferentie. De avondklok zou al tot en met 2 maart gelden, maar wordt waarschijnlijk met nog drie weken verlengd.

Versoepelingen voor scholen

Tegenover die verlenging van de avondklok staan dus wel enkele andere regels die gaan versoepelen. Zo mogen leerlingen van het voortgezet onderwijs binnenkort weer naar school. Hoe dit precies werkt, is nog niet duidelijk. Mogelijk komt er een systeem met enkele klassen per dag. Daarmee kunnen kinderen ‘gemiddeld anderhalve dag per week’ les krijgen op school. Over heropening van het MBO wordt nog nagedacht. Studenten opgelet: universiteiten en hogescholen blijven voorlopig wel dicht.

Kappers weer open

Bye bye coronakapsel: een andere versoepeling is het heropenen van de kappers. Door het hele land voerden zij vorige week al actie met de hashtag #lichtvoordathetuitgaat. Nu lijkt het erop dat de kapsalons inderdaad vanaf 2 maart weer hun deuren mogen openen. Hier zitten dan wel strenge voorwaarden en regels aan. De precieze manier waarop wordt dinsdagochtend nog besproken en dinsdagavond bekendgemaakt.

En hoe zit het met de winkels?

Voorlopig zullen we het moeten doen met online shoppen of bestellingen ophalen in de winkels, want een opening van de niet-essentiële winkels lijkt niet op de planning te staan. De horeca blijft ook na 2 maart voor onbepaalde tijd gesloten.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: NOS

Laatste nieuws