Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Miljuschka Witzenhausen openhartig over zelfbeeld van vroeger

De tv-kok was niet altijd zo zelfverzekerd.

Miljuschka

We kennen Miljuschka Witzenhausen natuurlijk als hét toonbeeld van body positivity. De prachtige brunette omarmt haar lichaam – inclusief een vetlaagje en wat cellulite hier en daar. Toch was ze niet altijd zo zelfverzekerd. Op Instagram vertelt ze openhartig over haar zelfbeeld van vroeger.

Dun, dunner, dunst

"Ik ben opgegroeid met het ideaalbeeld van Kate Moss", begint Miljuschka. "Mijn mantra was destijds dun, dunner, dunst." De tv-kok vertelt dat ze een slechte relatie had met eten. "Van bijna niks eten en keihard trainen tot mezelf volproppen. Ik had het idee dat als ik een bepaald gewicht en bepaalde maat bereikt had, ik dan gelukkig zou zijn."

Miljuschka had maar één doel voor ogen: maat 34 en 55 kilo op de weegschaal. "Ik heb dat gehaald, maar ik was diepongelukkig", vertelt ze openhartig.

Imperfecties

"In de jaren die volgden bleef het een strijd", gaat de brunette verder. "Als ik in de spiegel keek, zag ik alleen maar dingen die ik niet mooi vond." Het duurde een hele tijd voordat ze zekerder van zichzelf werd en juist van die 'imperfecties' leerde te houden. Het keerpunt kwam toen ze moeder werd. "Het accepteren van mezelf en waarderen van mijn lichaam kwam als een cadeau mee met het krijgen van kids. Niet in één keer, maar langzaam maar zeker."

Inmiddels is Miljuschka maar wát happy met haar lichaam. En groot gelijk heeft ze! "Nu kan ik mezelf in de spiegel aankijken en de positieve punten van mezelf zien in plaats van de negatieve. Ik voel me gelukkig bij maar 42 en 75 kilo."

Schaamte

Natuurlijk gebeurt het weleens dat er wat kilootjes bij aan komen en het getal op de weegschaal wat stijgt. "Dan trek ik de broekriem op een verantwoorde manier aan", zegt ze. Aan crashdiëten doet ze niet. Nee, ze houdt simpelweg bij wat ze eet. Dat doet ze in de Weight Watchers-app, waar ze het gezicht van is. Ook probeert ze te lopen in plaats van te zitten, let ze op haar slaappatroon en benadert ze alles "halfvol in plaats van halfleeg".

"Het is eerlijk gezegd harder werken om 'normaal' te doen dan in uitersten te duiken", zegt ze. "Eerlijk zijn over dit soort struggles is belangrijk. Wanneer we het niet kunnen bespreken, komt het namelijk in de hoek van schaamte. Schaamte zorgt ervoor dat je niet communiceert en eenzaam wordt in jouw strijd van jouw zelfbeeld. Er is geen goed of fout wanneer je jezelf en anderen met liefde behandelt in je oordeel. Liefs Mil⁠."

Misschien ook voor jou:
Miljuschka Witzenhausen deelt speciale foto's van moeder Astrid
Showbizz
  • Brunopress, Instagram