Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Op dit moment van de dag kun je het beste gaan douchen

Drie experts leggen uit of je beter in de avond of ochtend kunt douchen.

Douchen

De meeste mensen douchen op vaste tijdstippen. De één zweert bij een douche in de ochtend, terwijl de ander juist het liefst 's avonds na een warme douche in bed stapt. Maar welk moment is nu eigenlijk het beste? Drie experts hebben voor ons het verlossende antwoord.

Huisarts

Volgens dokter Aragona Giuseppe, huisarts en medisch adviseur bij Prescription Doctor, is 's ochtends of' s avonds douchen meestal afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en levensstijl. "Een ochtenddouche is waarschijnlijk populairder bij mensen, omdat het de zintuigen prikkelt en je jezelf verfrist voor de komende dag, maar het is niet per se beter voor je", vertelt hij.

Een avonddouche is volgens de huisarts een goede manier om te ontspannen, eventuele spanningen op het werk of in de sportschool te verzachten, het vuil van de dag weg te spoelen en om een betere nachtrust te bevorderen. "Je voelt je schoon en ontspannen door het hete water en stoom", legt hij uit. Je stapt hierdoor schoon in bed en kunt je beddengoed niet vies maken met zweet of ander vuil op je lichaam.

De huisarts is duidelijk een voorstander van het douchen voor het slapengaan. 'Vies' in bed stappen brengt volgens Giuseppe flink wat nadelen met zich mee. "Je hebt dan niet alleen een vies beddengoed, maar je kunt er ook een jeukende, geïrriteerde en droge huid van krijgen. Evenals problemen met de gezichtshuid, zoals acne door vuile lakens en kussenslopen."

Huidarts

Sasha Core van Beauty + Skin Clinic gelooft dat er verschillende voordelen zijn aan zowel 's ochtends als 's avonds douchen. Toch heeft Sasha ook een duidelijke voorkeur.

"Door 's avonds te douchen, worden alle onzuiverheden verwijderd die zich gedurende de dag op je huid hebben opgehoopt - olie, vuil en zweet zijn de belangrijkste boosdoeners", vertelt ze. "De huid herstelt zich wanneer je slaapt en daardoor zullen na het douchen nieuwe huidcellen eerder gezond worden dan verstopt raken", legt de huidarts uit.

"Douchen 's nachts ontspant ook je lichaam en geest en biedt een geweldige manier om tot rust te komen na een lange dag, waardoor je in de beste positie verkeert voor een perfecte nachtrust", voegt ze eraan toe. Voor haar is de douche in de avond dus een duidelijke winnaar!

Genezer

Genezer Antonia Harman is van mening dat de temperatuur van je douche belangrijker is dan het tijdstip. "In de ochtend douchen kan verfrissend zijn", vertelt ze. "Je kunt douchen en je intenties voor de komende dag vastleggen, je vergaderingen plannen en een beetje 'ik'-tijd hebben, voordat de zaken van de dag beginnen."

Ze voegt eraan toe dat in de avond douchen ook goed kan zijn voor je gezondheid. Volgens de genezer moet dit dan wel een warme douche zijn. "Een lange warme douche verhoogt je kerntemperatuur, terwijl je afkoelt, word je slaperig, dus je kunt het het beste 30-45 minuten voor je slaap gaan douchen."

Haar conclusie: "Ochtend- of avonddouche, de keuze is aan jou. Onthoud alleen dat de temperatuur belangrijker is dan de tijd."

Misschien ook voor jou:
Waarom je niet met te warm water moet douchen
Lifestyle
  • Glamour UK
  • Pitch Perfect