Waar je kokosolie allemaal voor kan gebruiken

Van beautyproduct tot medicijn, kokosolie is een veelzijdig product. Een echte musthave voor in je voorraadkast dus! Maa...

Van beautyproduct tot medicijn, kokosolie is een veelzijdig product. Een echte musthave voor in je voorraadkast dus! Maar toch weten de meeste mensen niet wat je er allemaal mee kan doen. Wij somden voor je op wat je allemaal wel niet met dit (gezonde) product kan doen.

Let op! Kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde product. Pure kokosolie stolt bij 25 graden (wat oogt als vet) en smelt zodra het verwarmt wordt.

Huid

Kokosolie is een ideale moisturizer voor de huid en werkt onder andere tegen rimpels, eczeem en psoriasis. Daarnaast bevat het ook laurinezuur dat een ontstekingsremmende werking heeft. Gebruik de kokosolie bijvoorbeeld als body lotion, dagcrème of handcrème. Daarnaast kan je met kokosolie ook je make-up verwijderen. Smeer de olie op je gezicht en verwijder de make-up met een watje. Je zal zien dat het werkt!

Haar

Last van droog haar of gespleten punten? Gebruik de kokosolie dan als hydraterend haarmasker! Smeer de olie op nat haar (voornamelijk op de beschadigde delen), laat het een half uur intrekken en spoel het vervolgens goed uit.

Oil pulling

Oil pulling is een ontgiftingskuur die ervoor zorgt dat de stofwisseling geactiveerd wordt en zich zo verzet tegen gifstoffen. Voor de kuur moet je olie voor zo’n 15 á 20 minuten heen en weer laten bewegen in je mond zonder door te slikken. De gifstoffen komen terecht in het speeksel (en zo dus ook in de olie), zodat ze je lichaam verlaten bij het uitspugen. Voor het oil pulling kan je ook gebuik maken van kokosolie, wat voor de meesten ook beter vol te houden is qua smaak dan een volle mond aan olijfolie! Wil je meer weten over Oil pulling? Klik dan hier.

Koken

Kokosolie is niet alleen een veelzijdig beautyproduct, maar ook zeker geschikt in de keuken. Doordat de verbrandingstemperatuur veel hoger ligt dan bij andere olien (namelijk pas bij 800°C), is het heel geschikt om mee te bakken of zelfs te frituren. Daarnaast bestaat kokosolie voor 90% uit plantaardige, onverzadigde vetten, wat het nog erg gezond maakt ook!

Tip: Gebruik de kokosolie bijvoorbeeld bij het bakken van gebakjes en taarten voor een extra zoete touch. 

Zonnebescherming

We weten allemaal hoe belangrijk het is om ons goed ter bescherming tegen de zon en haar Uv-straling. Gebruik kokosolie als zowel zonnebrandcrème en after sun! Kokosolie wordt al eeuwen gebruikt als bescherming tegen de zon door de bewoners van de eilanden in de Pacifische Oceaan en blokt ongeveer 20% van de UV-stralen. Daarnaast word je door het gebruik ervan ook nog eens sneller bruin. Daarentegen is het niet de bedoeling dat je er de gehele dag mee gaat bakken in de zon.

Gezondheid

Kokosolie heeft een verrassend goede werking op onze gezondheid. Zo is bewezen dat het de werking van de schildklier verbetert, de stofwisseling stimuleert en een energieboost geeft.

Ben jij al van plan om kokosolie in te slaan?

Beeld: Getty

Laatste nieuws