Dit doet een avondje Netflix kijken met je lichaam

Tegenwoordig is 'binge watching' een begrip. Je-weet-wel, lekker een avondje op de bank ploffen en in één ruk zes afleve...

Lees ook

Tegenwoordig is ‘binge watching’ een begrip. Je-weet-wel, lekker een avondje op de bank ploffen en in één ruk zes afleveringen achter elkaar kijken. Met de opkomst van de Amerikaanse streamingdienst Netflix komt het steeds vaker voor. Heerlijk! Toch? Maar wat doet zo’n avondje voor de buis eigenlijk met je lichaam?

Uit een onderzoek van Netflix dat een tijd geleden werd gepubliceerd bleek dat 61 procent van de 1500 televisie-kijkers regelmatig aan binge watching deed. Oftewel, zo’n twee á zes aflevering in een keer kijken.

Vermoeiend

Maar enig idee waarom we na vijf uur televisie kijken volledig uitgeteld zijn? Komt ie: het bankhangen vertraagt de bloedcirculatie en het metabolisme, waardoor we ons sloom gaan voelen. Tegelijkertijd zijn televisie-series met verhaallijnen en interessante personages zowel mentaal als emotioneel vermoeiend.

Opwinding

Toch voelen we ons voldaan en gelukkig na het uitkijken van een serie. Dit komt doordat cliffhangers ons achterlaten in een verhoogde staat van paraatheid en opwinding. Wanneer er dan iets positiefs gebeurt kan die opwinding overgedragen worden op het echte leven en de ervaring nog intenser maken.

Gemis

Maar zo nu en dan voel je je ook slechter na het uitkijken van een serie. Dit komt doordat sommige sitcoms geen cliffhangers hebben. Ze stoppen gewoon. Het kan dan ook voorkomen dat je die ‘vrienden’ op je scherm, waar je de hele avond mee door hebt gebracht, mist. En uiteraard worden je emoties beïnvloed door de shows die je kijkt. Doktoren zeggen dat het vergelijkbaar is met een verslaving. Gebruik je de televisie als iets om (even) je problemen mee te vergeten, dan voel je je achteraf bijna altijd slechter. Kijk dus voortaan televisie als ‘beloning’ nadat je een probleem hebt opgelost. Much better!

Lees ook: 7 Hacks die elke Netflix-fan moet weten

Bron: hln.be, Beeld: Pinterest

Laatste nieuws

Zie ook