8 x appelazijn als beauty product

Celebs zweren bij appelazijn. Zo begint Megan Fox iedere ochtend met een glas water met een vleugje appelazijn om haar l...

Celebs zweren bij appelazijn. Zo begint Megan Fox iedere ochtend met een glas water met een vleugje appelazijn om haar lichaam te reinigen. Miranda Kerr sprenkelt het over haar salades en Gwyneth Paltrow zou het als reinigingsproduct gebruiken voor een stralende huid. En terecht, want het bevat gezonde enzymen en is een natuurlijk, antibacterieel middel. Het verwijdert bijvoorbeeld vuil van je huid, zonder dat het droog wordt of geïrriteerd raakt.

Benieuwd waar de azijn allemaal goed voor is en waarom het zeker een plek verdient in je dagelijkse beauty routine? Lees hieronder acht tips!

Voetbadje

Je voeten gemarteld door een hele dag op die te hoge hakken te lopen die eigenlijk een maatje te klein zijn? Neem een rustgevend warm voetbad (van minstens 15 minuten) met een klein kopje appelazijn om vermoeide voeten tot rust te laten komen en zwelling te verminderen.

Koortslipbestrijder

Een date, een eerste werkdag… Zo’n blaasje op je lip komt natuurlijk altijd op het verkeerde moment. Voel je het opkomen? Breng dan wat appelazijn aan, direct op de tintelende plek. Ook als je al een koortslip hebt, kan de azijn helpen het wondje uit te drogen.

After sun

Helaas hebben we de zomer in Nederland weer achter ons moeten laten voor dit jaar, maar mocht je nog de zon opzoeken of alvast als tip voor volgend jaar: appelazijn werkt verzachtend en voedt de huid. Ideaal als je te lang in de zon hebt gezeten dus. Doe het op een washandje en wrijf over verbrande huid.

Haarspoeling

Te vaak je haar wassen en stylingproducten gebruiken, kunnen je mooie lokken uitputten. Appelazijn zorgt ervoor dat ja haar weer een boost krijgt en het mooi gaat glanzen. Neem ongeveer een kwart kopje appelazijn en een kopje warm water. Als je vet haar hebt, neem je iets meer azijn; is je haar droog, verminder dan de hoeveelheid azijn. Masseer dit in je haar, laat twee minuten intrekken en spoel uit.

Reinigende tonic

Doe wat azijn op een wattenschijfje om achtergebleven vuil en make-up te verwijderen, na het reinigen van je gezicht. Het bestrijdt acne en de azijn helpt de pH-balans te herstellen. Dit voorkomt dat de huid te vettig of juist droog wordt.

Deodorant

Het klinkt misschien raar, want appelazijn heeft van zichzelf geen hele lekkere geur. Maar zodra de vinegar is opgedroogd, verdwijnt deze geur. Het is een perfecte bacteriedoder wat betreft bacteriën met onaangename geurtjes en het neutraliseert geuren. Gebruik een wattenschijfje om het aan te brengen.

Mondwater

Alleen tandenpoetsen is niet genoeg om je hele gebit te reinigen. Je tandenborstel kan niet overal bij en dus is mondwater een goede oplossing. Doe een theelepel appelazijn in een half glas water en spoel hier drie minuten je mond mee. Je krijgt niet alleen een gezonder gebit, maar ook een frisse adem én wittere tanden.

Bad ‘olie’

Om een all over zachte huid te krijgen, voeg je een kopje appelazijn toe aan je warme bad. De azijn trekt langzaam de gifstoffen uit je lichaam, terwijl jij heerlijk tot rust komt. Eventueel kun je een mengsel maken van appelazijn, olijfolie en honing en dat aan het warme water toevoegen. Zo wordt je huid nog dieper gehydrateerd.

Tekst: Carolien Tsao / Beeld: Sanoma Beeldbank

Laatste nieuws