Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wulpse Vrouwen en Bierpullen

Net terug uit het land van de bierbuiken, Currywürst, Knudeln en Sauerkraut, dacht ik te kunnen gaan genieten van de ver...

Wulpse Vrouwen en Bierpullen

Net terug uit het land van de bierbuiken, Currywürst, Knudeln en Sauerkraut, dacht ik te kunnen gaan genieten van de verfijnde Hollandse keuken.

Niets is minder waar........

Tot mijn grote schrik kwam ik gisteren dit affiche tegen in mijn dorp.Help!....Het oktoberfest, van oorsprong een bierfeest uit München, is de verzamelplaats van alles waarvan je denkt dat dat Duits is. 14 Biertenten, waarvan er een plaats biedt aan 10.000 mensen, tal van biergartens, lederhosen, dirndl, kermisattracties en schlagermuziek. Kortom.......eins, zwei, drei Saufen......und jetzt geht's los.

Bij dit Fest gaat het er ook om welke blonde wulpse vrouw in een keer de meeste bierpullen kan dragen. Niet de pullen die wij kennen van een halve liter, maar we hebben het hier over literpullen. Zonder goed gevormde cup, bijna onmogelijk.In 15 dagen tijd wordt er 7,5 miljoen liter bier gedronken en 200.000 würsten gegeten. Würsten met kerrie en ketchup, Bockwürsten, Alte deutsche würsten, gemaakt van stierenvlees, maar vooral veel Weiszwürsten. Deze bekende grillworst uit de regio München is gemaakt van varkensvlees, en spek en is vooral sappig en zacht. De worst wordt gekruid met peper, noot, koriander, geblancheerde peterselie, maggi of lavaswortel, gebakken of geroosterde uitjes en wat geraspte citroenschil. Geserveerd op een wit kartonnen langwerpig bordje, een dot mosterd en een half Weiss Brotchen.Smullen maar...

Behalve worsten, eet je er natuurlijk ook Brezels. De gewone smaken het lekkerste bij bier, maar je vindt ze ook met pompoenpitten, gesmolten kaas erop of erin of volkoren varianten. Een recept dat jullie nog zeker van mij tegoed houden.

Mij zou de combinatie van veel te veel varkensvlees, bier, draaimolens en achtbanen me vooral een beetje misselijk maken. Ben misschien toch ook te veel Hollands.... Alhoewel: dit Fest word steeds populairder bij ons, blijkt wel.

Genoeg Duitse tradities. Tijd voor de vertrouwde Hollandse pot. Daarom een typisch Hollands herfstrecept met een knipoog naar het Duitse bier. Heerlijk voor tijdens dit koudere weekend. Geniet ervan!

Sukadelapjes met bokbier

Ingrediënten:600 gram sukadelappenzoutversgemalen peper1 el mosterd2 el boter3 uien2 teentjes knoflook11/2 el bloem2 flesjes Bokbier4 kruidnagels 2 blaadjes laurier2 plakken ontbijtkoek

Bereiden:Wrijf het vlees in met een 1/2 el van de mosterd en bestrooi met zout en peper.Laat het vet aan het vlees. Dit voorkomt een droog eindresultaat.Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees aan beide kanten snel dicht. Neem ze uit de pan. Pel en snipper de uien en de knoflook en bak deze in de braadpan tot ze zachtjes worden. Strooi de bloem er over en bak alles al roerende tot de bloem begint te kleuren. Schenk langs de rand van de pan de flesjes bier erbij. Breng alles al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en doe de sukadelapjes terug in de pan. Steek vervolgens in ieder laurierblaadje twee kruidnagels en voeg deze toe aan het vlees.Laat het vlees afgedekt ca. 2 uur zachtjes stoven. Voeg indien nodig meer water of bier toe.Besmeer de plakken ontbijtkoek met de rest van de mosterd en voeg dit toen aan het vlees. Laat het geheel nog 1/2 uur zachtjes stoven (langer stoven mag tot max. 4 uur). Verwijder voor het serveren de laurier met de kruidnagels en roer de saus nog even goed door. Breng indien nodig nog op smaak met versgemalen peper en zout.

Lekker met zelfgemaakte rode kool en aardappelpuree.

Tip: ook erg lekker om de ontbijtkoek te vervangen door gemberkoek.