De makkelijkste tip om hooikoorts-klachten te verminderen

Ook zo'n last van hooikoorts en ben je het einde nabij, omdat je alle smeersels, druppels en pilletjes al hebt uitgeprob...

Lees ook

Ook zo’n last van hooikoorts en ben je het einde nabij, omdat je alle smeersels, druppels en pilletjes al hebt uitgeprobeerd? Dan hebben wij nog één natuurlijk medicijn om de klachten te verminderen.

Onderzoek

Een Japanse studie wijst uit dat zoenen (ja, echt) zorgt voor ontspanning in het lichaam, waardoor de productie van histamine* in je lichaam vermindert. 24 stellen, van wie beide partners last hebben van hooikoorts, kregen de opdracht 30 minuten te zoenen. Voor en na de zoenpartij werden er bloedmonsters afgenomen om de hoeveelheid histamine te kunnen vergelijken.

En wat blijkt? Na de zoenpartij was er overduidelijk sprake van minder histamine in het bloed. Een herhaling van dit experiment met alleen knuffelen, leverde geen verandering in hoeveelheid histamine op. Maar, wetenschappers constateerden wel dat mensen met een huidaandoening, ontstaan door allergieën, ook baat hebben bij een flinke zoensessie. Kortom, het proberen waard! Enne, een lekkere zoenpartij is nooit weg, toch?

*Histamine: Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt, bijvoorbeeld na een steek van een insect, maken de cellen in onze luchtwegen en longen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing voor ons. Op die plek in het lichaam is iets aan de hand. Deze histaminereactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor worden de slijmvliezen rood en zwellen op.

Bron: Gezondheidsnet, NU.nl | Beeld: Sanoma Beeldbank

 

Laatste nieuws

Zie ook