Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dáárom val je niet af

En maar aan de gewichten hangen. En bootcampen (burpees, ugh.) Maar afvallen, ho maar. Volgens experts zijn daar vier re...

Dáárom val je niet af

En maar aan de gewichten hangen. En bootcampen (burpees, ugh.) Maar afvallen, ho maar. Volgens experts zijn daar vier redenen voor.

1. De beloning na de work-out

Obesitasexpert Zoe Harcombe gelooft dat sporten een psychologische invloed heeft op wat en hoeveel je eet. "Sporten wordt vaak gezien als een activiteit die een beloning verdient", vertelt ze, "maar het komt te vaak voor dat mensen zichzelf trakteren op iets wat qua hoeveelheid calorieën niet in verhouding staat met wat ze hebben verbrand." Arizona State University heeft deze theorie met onderzoek bewezen. 81 Vrouwen zijn twaalf weken lang tijdens een sportroutine gevolgd, zonder dat ze daarbij een speciaal dieet volgen. Maar liefst 70% van de vrouwen kwam aan, doordat ze zich telkens - onbewust - met te veel calorieën beloonden na de work-out.

2. Sporten = stress

We horen vaak dat sporten dé oplossing is tegen stress, maar in werkelijkheid maak je door te sporten het stresshormoon aan. "Als je lichaam naar behoren werkt, wordt het grootste deel van dit hormoon geneutraliseerd door endorfines", aldus personal trainer Janey Holiday. "Maar als je gestrest bent en je hormonale systeem niet goed is, wordt het hormoon niet genoeg onderdrukt. Hierdoor krijg je dus alleen maar stresshormonen in je lichaam." En dat is slecht nieuws voor afvallen, want stress houdt vet vast en stimuleert je hongergevoel.

3. Eten als atleten

Neem je energiedrank mee naar de sportschool en eet je extra koolhydraten ter voorbereiding op je work-out de volgende ochtend? Nou, daar gaat 't mis. Dit werkt goed voor atleten, maar minder voor de rest van ons. "Je hebt geen energiedrankjes en extra koolhydraten nodig", aldus Zoe.

4. Altijd dezelfde oefeningen

Doe je elke dag dezelfde oefeningen? Dat heeft minder effect dan je denkt. Een vaste routine kost immers steeds minder moeite en uiteindelijk zorgt dat ervoor dat je minder calorieën verbrandt. "Blijf je lichaam uitdagen, zodat je geen spiermassa verliest. Dat is namelijk het laatste wat je wilt als je wilt afvallen."