Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Grazia’s No Sugar Challenge: De resultaten

Bij Grazia zijn we nooit te beroerd om iets nieuws te proberen en van een leuke uitdaging zijn we ook zeker niet vies:  ...

Grazia’s No Sugar Challenge: De resultaten

Bij Grazia zijn we nooit te beroerd om iets nieuws te proberen en van een leuke uitdaging zijn we ook zeker niet vies:  Grazia’s Water Challengebeen there. Grazia’s Boostcamp Challengedone that. Dus het is tijd voor een nieuwe challenge. Naar aanleiding van het artikel ‘Wat doet een maand lang geen suiker met je lichaam‘ nemen wij deze keer zelf de proef op de som. Zes die-hard redactieleden gaan vanaf maandag 12 oktober tot en met maandag maandag 9 november de no-sugar-challenge aan. Eén maand lang staan suiker en alcohol op de blacklist.

Heather: '’s Ochtends mijn bed uitkomen was nog nooit zo makkelijk'

"Ondanks het feit dat ik de afgelopen maand meer heb gegeten (want: veel meer honger), ben ik toch drie kilo kwijt. Maar nog belangrijker: ik heb energie voor 100! ’s Ochtends mijn bed uitkomen was nog nooit zo makkelijk. Mijn plan om mezelf na de suikerchallenge helemaal vol te stoppen met lekkernijen, zie ik dan ook niet echt meer zitten. Zo zonde van al mijn goede werk! Toen ik mijn eerste snoepje in vier weken at, een winegum, wist ik niet wat ik ervan moest vinden. Het was zó zoet, dat ik de smaak de rest van de dag niet meer uit mijn mond kreeg. Eigenlijk helemaal niet zo lekker als ik dacht."

"Ik ben in deze maand veel bewuster geworden van wat ik in mijn lichaam stop en wil dan ook zeker doorgaan met deze ‘nieuwe levensstijl’. Ik zal wel minder streng voor mezelf zijn, dus geen etentjes afslaan omdat ik bang ben per ongeluk suiker binnen te krijgen. En natuurlijk af en toe cheaten door me wél helemaal te laten gaan. Maar kleine en makkelijke aanpassingen, zoals biologische groenteboullion kopen in plaats van de gewone waar suiker in zit, ga ik zeker volhouden."

Zoé: 'Nooit meer'

"Ik had deze suiker challenge graag met vlag en wimpel willen afronden, maar je kunt niet alles hebben in het leven. Toen ik in week twéé al sneuvelde en in Brussel niet viel voor de charmes van de Belgische stad maar juist voor een verse wafel, met Nutella én verse aardbeien, wist ik dat de challenge een gedane zaak was. Op dat moment kon ik twee dingen doen. 1) Keihard ontkennen dat deze gebeurtenis ooit had plaatsgevonden of 2) Opbiechten. Ik koos het laatste, want eerlijkheid duurt het langst (en er was fotografisch bewijs van m'n epic fail)."

"Toen ik het slechte nieuws bracht aan mijn collega's, vatten ze het enigszins goed op, want ze hadden heus wel hetzelfde gedaan. Behalve Heather. Heather kon het niet verkroppen dat ik een wafel had gegeten en ze was dan ook erg teleurgesteld in de actie, vervolgens wijdde ze haar halve artikel aan de gebeurtenis en keek ze me dagelijks aan met een afkeurende blik."

"Ik denk dat cold turkey aan de no sugar challenge beginnen, geen goede keuze is geweest. Althans, voor mij niet. Ik heb het zwaar onderschat en ik denk ook zéker dat je je eerst goed moet inlezen voordat je aan een dergelijke challenge begint. Of ik deze challenge nog een keer zal aangaan?"

Lise: 'Ik heb geleerd dat suikervrij-eten eigenlijk hartstikke lekker is'

"Nu de Grazia No Sugar Challenge achter de rug is, kan ik vrij spreken: Toen ik gister in de stromende regen na een lange dag werken naar huis fietste, ben ik bij de avondwinkel gestopt voor een Kinder Bueno. Die was op voordat ik thuis kwam. Vervolgens volgde een halve zak chips, mét dipsaus. Hartstikke leuk en absoluut genieten voor even, maar daarna was de pret weer snel voorbij."

"Want als de No Sugar Challenge me iets heeft doen inzien, is het dat dit 'genietsmomentje' niet opweegt tegen de voordelen van het níet doen. Een maand lang had ik géén last van een opgezwollen buik, had ik méér energie - dit merkte ik vooral tijdens het sporten -, was ik vrolijker én heb ik geleerd dat suikervrij-eten eigenlijk hartstikke lekker is. Volgende keer als ik langs die avondwinkel fiets, fiets ik lekker door. Zondigen mag, maar absoluut met mate."

Annemijn: 'Het viel een beetje tegen'

"Ik had stiekem verwacht dat deze challenge een enorme eye-opener zou zijn. En dat ik misschien alles over een andere boeg zou gooien na deze maand. Maar in alle eerlijkheid viel dat een beetje tegen. Ik had niet ineens ontzettend veel energie, een veel betere huid of een andere hele mooie ervaring. Dit neemt niet weg dat ik zeker geloof dat suiker een heftig en vaak negatief effect kan hebben op ons lichaam."

"Al heb ik niet de meest voor de hand liggende fysieke effecten gemerkt, ik ben wel een stuk bewuster geworden van wat ik allemaal in m'n mond stop en hoeveel troep daar dus bij zit. Ook is het goed dat ik de schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel een beetje onder controle kan weten te houden en dat ik veel meer opties kan bedenken als ik nu weer zin krijg in iets zoets."

"Ik zal een chocolaatje echt niet zomaar weigeren, maar ik ben wel blij met de verandering in mijn gedachtengang en hoop dat ik in de toekomst andere keuzes blijf maken, gewoonweg omdat ik weet dat het een stuk gezonder is."

Elise: 'Vier verloren kilo's deze maand'r

"Wow, de No Sugar Challenge zit er nu dan (eindelijk) op. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik toch best blij ben dat-ie voorbij is, maar aan de andere kant ook enorm blij ben dat ik mee heb gedaan. De eerste twee weken zijn het pittigst, hier kwam ik mezelf echt tegen. Mijn kookkunsten zijn nou niet echt denderend en nu moest ik toch echt zelf aan de slag in plaats van alles lekker lui uit pakjes halen. Ik was chagrijnig, moe en had KOPPIJN. Maar na die hell kwam dan éindelijk de omslag."

"Het grootste ding met suiker is eigenlijk dat je door het te eten, méér zin krijgt in suiker. Toen ik het niet at, had ik er ook geen behoefte meer aan. Zelfs in chocolade had ik geen zin. Na de eerste twee weken zag ik eigenlijk nog maar één nadeel: het is rete ongezellig. Uiteten, lunchen, verjaardagen, het is allemaal ronduit saai. Er zijn weinig, tot geen keuzes en het is echt lastig om keer op keer die gin tonics af te slaan. Daarbij wordt het je niet vaak in dank afgenomen."

"Na deze vier weken ben ik ervan overtuigd dat ik suiker voorgoed (lees: door de weeks) ga verbannen uit mijn leven. Wat me namelijk dit laatste zetje gaf om dit te beslissen, zijn mijn vier verloren kilo’s deze maand. VIER KILO! Die had ik dus niet aan zien komen, maar ik ben er hartstikke blij mee. En wat ik als eerste ga eten? Ik trek vanavond een sprint naar de sushi tent. Éindelijk!"