Sieneke over Expeditie Robinson: ‘Het missen van mijn kinderen was het grootste struikelblok’

De zangeres vertelt hoe ze als ultieme control freak alles losliet.

Ze wist al anderhalf jaar dat ze mee mocht doen aan Expeditie Robinson en tóch was het survivalprogramma een enorme uitdaging voor Sieneke. Want hoewel ze zich fysiek enorm goed kon voorbereiden, vond de mom het best pittig om haar gezin in Nederland achter te laten. In gesprek met Grazia vertelt de zangeres hoe ze daarmee omging.

Lang geheimhouden

De opnames van Expeditie Robinson vinden ieder jaar in het diepste geheim plaats. De kandidaten moeten er dan ook voor zorgen dat niemand doorheeft dat ze er, op zijn langst, een ruime maand niet zijn. Voor Sieneke was de uitdaging om haar deelname geheim te houden extra groot. De zangeres wist namelijk al anderhalf jaar dat ze mee mocht doen. “Ik wist eigenlijk al vanaf vorig jaar januari dat ik mee zou gaan doen”, vertelt ze als we haar spreken.

Het programma zou eigenlijk vorig jaar al worden opgenomen op de Filipijnen, zoals elk jaar. Helaas kon dat door corona niet doorgaan. “Ik had echt letterlijk net mijn vaccinaties voor de Filipijnen gekregen en toen kreeg ik te horen dat het niet doorging. Dat was wel echt balen”, vertelt Sieneke. Begin dit jaar werd duidelijk dat de opnames voor een nieuw seizoen konden starten, maar dan in Europa. “Toen ging het eigenlijk best wel snel.”

Kinderen missen

Toen Sieneke de vraag kreeg of ze mee wilde doen aan de expeditie, hoefde ze niet lang na te denken. “Ik heb eigenlijk altijd gezegd: als ze me voor dit programma vragen, dan ga ik het doen. Ik hou écht van uitdagingen en een grotere uitdaging is er eigenlijk niet.” Het waren echter niet de loodzware proeven, de honger of het extreme weer waar Sieneke het meest tegenop zag. “Het grootste struikelblok dat ik had, was wel het missen van mijn kinderen. Dat vond ik wel echt een ding”, geeft ze toe.

Hoewel het pittig was voor de mom om dochtertje Rosalie en zoontje Dani te missen, heeft ze haar afwezigheid goed voorbereid. “Ik heb alles thuis zo goed mogelijk achtergelaten, zodat ik met een goed gevoel wegging. Ik ben wel echt control freak, ik regel echt alles thuis”, vertelt de zangeres. “Voordat ik wegging heb ik een kalender gekocht voor de kinderen en ik had kleine cadeautjes gekocht en kaarten gemaakt. Op de kalender had ik gezet dat ze één dag in de week een cadeautje mochten, een andere dag in de week kwam er een kaart via de post.” Zo zaten ze niet helemaal zonder contact zaten, dat was voor mijn gevoel wel een geruststelling.” Ahw!

Control freak

Al control freak naar een onbewoond eiland waar je helemaal geen controle hebt, hoe is dat? “Het moet gewoon, want je kan niet anders. Anders maak je jezelf helemaal gek”, vertelt Sieneke. “Het begon eigenlijk al bij het thuis weggaan. Toen moest ik alles al loslaten. Eenmaal op Schiphol werd je telefoon al afgepakt, dus dan heb je eigenlijk weinig controle meer.” Sieneke geeft toe dat ze het best lastig vond om de touwtjes los te laten. “In het begin was het wel van: ik mis iets, waar is mijn telefoon?”

Naast het feit dat kandidaten alles los moeten laten, is Expeditie Robinson ook een mentaal spel. Sieneke kwam er in Kroatië al snel achter dat je je daar niet op kunt voorbereiden. “Je kan heel erg goed trainen op fysieke dingen. Ik heb heel veel krachttraining gedaan en uithoudingsvermogen, maar mentaal, daar kun je jezelf niet echt top voorbereiden”, legt ze uit. “Het was ook het eerste seizoen in Europa, dus je wist ook niet wat je dan kon verwachten. Je hebt geen ander seizoen waar je naar kunt terugkijken. Alles is anders.”

Benieuwd hoe het Sieneke vergaat in de expeditie? Je ziet het iedere zondag om 20.00 uur en iedere donderdag om 20.00 uur in Expeditie Robinson op RTL 4 of Videoland.

Beeld: RTL (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws