Onderzoek: Sporten voor of na het eten, zó verbrand je het meeste vet

December is de maand van het lekkere eten: het overheerlijke kerstdiner, oliebollen, appelflappen en de nodige glaasjes...

Lees ook

December is de maand van het lekkere eten: het overheerlijke kerstdiner, oliebollen, appelflappen en de nodige glaasjes wijn en champagne. Alles is dan voor even geoorloofd en we letten niet meer op het aantal calorieën dat we naar binnenschuiven. Als de maand januari ‘aanklopt’, schieten we echter in de stress en moeten alle kilo’s er zo snel mogelijk af. Maar wat is eigenlijk wijsheid? Nog even iets naar binnenwerken voor je jezelf afbeult in de gym óf verbrand je juist meer vet als je op een nuchtere maag gaat sporten? Het BBC-programma ‘Trust me, I’m a doctor’, ging op zoek naar een antwoord.

Onderzoek

We willen allemaal het geheim weten om nog meer vet te verbranden tijdens het sporten, liefst zonder al te veel moeite. Een experiment van de universiteit van Surrey geeft aan dat de hoeveelheid vet die we verbranden afhankelijk is van of we eten voor of na onze workout. Maar, dit verschilt voor mannen en vrouwen. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die voor een training koolhydraten aten, meer vet verbrandden dan zij die dat niet deden. Bij mannen gold het omgekeerde. Aan het gewicht of de buikomtrek van de proefpersonen veranderde echter niets!

Koolhydraten

Volgens de onderzoekers is het voor mannen beter om een koolhydraatrijke maaltijd te eten voor het sporten, omdat ze dan minder snel aan vetverbranding toekomen. Wil je als man juist wel vet verbranden, dan kun je liever koolhydraten na het sporten eten. Dan zal het lichaam die gebruiken om de verbruikte koolhydraten in de spieren te vervangen, en wordt vet verbrand voor energie.

Voor vrouwen is sporten op een lege maag een no go. Dat komt omdat ze, in tegenstelling tot mannen, sneller vet verbranden dan koolhydraten. Als zij koolhydraten eten voor het sporten, zit het de vetverbranding niet in de weg. Maar krijgen zij na het sporten koolhydraten binnen, dan gaan ze die wél sneller verbranden dan vet.

Zo, weer wat geleerd.

Lees ook: Snacks die vet verbranden

Bron: BBC, Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws

Zie ook