3 Tekenen dat er iets mis is met je ongesteldheid

Je kent het wel: Je bent ongesteld en ligt met enorme buikpijn (en een reep chocolade) op de bank. Ongesteld zijn is de ...

Lees ook

Je kent het wel: Je bent ongesteld en ligt met enorme buikpijn (en een reep chocolade) op de bank. Ongesteld zijn is de manier van Moeder Natuur om ons te laten weten dat we niet zwanger zijn. Maar soms probeert je ongesteldheid je nog iets extra’s te vertellen…

1. Onregelmatig ongesteld

Heb je geen flauw idee wanneer je ongesteld moet worden en loop je – just in case – altijd met tampons in je tas? Dan ben je waarschijnlijk onregelmatig ongesteld. Als er minder dan 20 dagen óf meer dan zo’n anderhalve maand tussen twee cyclussen in zit, mag je spreken van een onregelmatige ongesteldheid.

Wat probeert het jou te vertellen?

Een onregelmatige ongesteldheid kan veroorzaakt worden door teveel stress, een te streng dieet of een die-hard sportroutine. Nu zijn dit geen levensbedreigende problemen, maar is het tóch even een seintje dat je jouw lichaam te veel pusht. Heb je last van een onregelmatige ongesteldheid maar zijn de drie genoemde oorzaken niet voor jou van toepassing? Dan is het mogelijk dat het niet goed gaat met je schildklier en is het slim om even naar de huisarts te gaan.

2. Ondraaglijke kramp

Die vervelende kramp kennen we allemaal wel. Maar is het bij jou echt extreem (als in extreem, extreem)? Dan is er misschien wel iets aan de hand!

Wat probeert het jou te vertellen?

Waarschijnlijk produceert jouw lichaam te veel prostaglandinen. Dit is een hormoon-achtig stofje dat gemaakt wordt in de baarmoeder. Je dokter kan je hier meer over vertellen. Is dat niet het geval? Dan kan het zo zijn dat jouw lichaam overgevoelig is voor dit hormoon. Vermoed je dat je dit hormoon-probleem kunt hebben? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

3. Ernstige bloedingen

Heb je ooit iemand horen klagen over lichte bloeding tijdens de menstruatie? Wij in ieder geval niet. Een gewone bloeding duurt ongeveer twee tot zeven dagen en gebruik je per dag zo’n drie tot zes tampons. Iedereen heeft natuurlijk een andere bloeding, maar als je élk half uur wel toe bent aan een nieuwe tampon, kan er iets aan de hand zijn.

Wat probeert het jouw te vertellen?

Ook dit is weer een gevalletje van bel de huisarts. Bij dit voorval kan het zo zijn dat je problemen hebt met je schildklier of misschien je baarmoeder. Altijd contact opnemen met de huisarts dus als het niet goed voelt. Neem het zekere voor het onzekere!

Bron: Marieclaire.com, Beeld: Istockphoto

Laatste nieuws

Zie ook