Waarom je niet altijd afvalt van sporten

De vakantie komt eraan en je probeert hopeloos nog wat kilo's te verliezen. Je bent dagelijks in de sportschool te vinde...

Lees ook

De vakantie komt eraan en je probeert hopeloos nog wat kilo’s te verliezen. Je bent dagelijks in de sportschool te vinden en bent 24/7 aan het stressen over wat je wel en niet mag eten. En toch val je niet af. Grote kans dat je juist té veel sport. Wait, what?

Waarom val je niet af?

Terwijl jij denkt dat meer sporten, meer afvallen betekent, is niets minder waar. Begrijp het niet verkeerd, sporten is heel goed, maar je moet je lichaam ook rust gunnen.

Hard sporten is een intensieve bezigheid en zorgt voor stress. Hierdoor maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit is helemaal normaal en zelfs heel belangrijk, want zonder die energie zou je een work-out nooit volhouden. Maar, het is de bedoeling dat cortisol telkens voor korte tijd wordt aangemaakt, niet voor een lange periode. Als je non-stop aan het sporten bent, krijg je lichaam geen rust en komt het als het ware in een constante staat van stress terecht. En dat is juist niet wat je wil, want het is bewezen dat stress in direct verband staat met gewichtstoename, schrijft Telegraph.

Stress

Je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling vertraagt. Je lichaam zal daardoor ook eiwitten en spierweefsel afbreken. Je lichaam raakt als het ware in paniek en maakt zich klaar om ’te vechten’, waardoor er extra energie wordt aangemaakt. Omdat je lichaam helemaal niet gaat vechten, maar ‘gewoon’ stress heeft, wordt al die energie opgeslagen als vet. En dan kan je sporten tot je een ons weegt, zonder af te vallen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je nu je abbo op de sportschool meteen hoeft op te zeggen, want beweging is altijd goed. Maar probeer wel wat beter voor jezelf te zorgen en voldoende rust te pakken!

Bron: Telegraph, Finessmagazine, Maxworkouts, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook