Experts onthullen waarom jij niet afvalt

Je hoort zoveel verschillende dingen als het gaat om afvallen. De één zegt dit en de ander zegt weer precies het tegenov...

Lees ook

Je hoort zoveel verschillende dingen als het gaat om afvallen. De één zegt dit en de ander zegt weer precies het tegenovergestelde. Grote kans dat je dan ook al verschillende diëten hebt gevolgd en je work-outschema al regelmatig hebt aangepast. Gelukkig hebben we nu dan ook eindelijk antwoord! Experts onthullen namelijk de redenen waarom de kilo’s er bij jou niet af willen vliegen. Komen ze:

1) Je eet teveel na je work-out
Ga jij regelmatig naar de sportschool, maar zie je nog steeds geen verschil? Volgens David Ludwig, die het boek ‘Always Hungry?’ schreef, kan dit komen doordat lichaamsbeweging ons hongeriger maakt en we hierdoor vaak gaan compenseren. Mensen eten vaak ook veel meer als ze hebben gesport en hierdoor speel je als het ware quitte.

2) Calorieën verwarren met voedingsstoffen
Bepaalde maaltijden kunnen misschien hetzelfde aantal calorieën bevatten, maar op het gebied van voedingsstoffen totaal anders zijn en dus een hele andere werking hebben op het lichaam. Van het ene ontbijtje zit je bijvoorbeeld langer vol dan van het ander. Daarom is het erg belangrijk om je te focussen op wat je écht eet.

3) Je volgt een dieet dat laag is in calorieën
Volgens David is een dieet dat laag is in calorieën niet de manier om af te vallen. Wanneer je namelijk hongerig bent, kun je alleen denken aan eten en geef je je hier uiteindelijk meestal aan over. En als dit regelmatig voorkomt, kan dit volgens de experts leiden tot een vertraagde stofwisseling, waardoor het nog moeilijker wordt om die overtollige kilo’s te verliezen. Daarom geldt ook hier: focus je vooral op wat je eet en wat het met je lichaam doet, in plaats van het tellen van calorieën.

4) Kunstmatige zoetstoffen zijn niet zo onschuldig als ze lijken
Volgens David zitten er synthetische chemicaliën in kunstmatige zoetstoffen waardoor deze soms wel duizend keer zo zoet zijn. Mensen die deze zoetstoffen regelmatig innemen kunnen voedingsmiddelen met natuurlijke suikers (zoals fruit) dan ook minder lekker gaan vinden. Hierdoor kies je vaker voor ‘slechte’ producten wat weer een negatief effect heeft op je gewicht.

5) Je eet de hele dag door
Volgens een studie van American Journal of Clinical Nutrition kan de hele dag door eten, zorgen voor gewichtstoename. De onderzoekers vroegen vrouwen om op vaste tijden te eten of juist de hele dag door ongeplande maaltijden te eten. En wat bleek? De vrouwen die de geplande maaltijden aten, hadden in de drie uur erna veel meer calorieën verbrand dan de vrouwen die de ongeplande maaltijden aten.

6) Je eet ’s avonds heel veel waardoor je ’s morgens geen honger meer hebt
Veel mensen zien het avondeten als dé maaltijd van de dag en daarom is deze vaak veel te groot in verhouding met overige maaltijden. Dat kan je lichaam behoorlijk in de war brengen. Doordat je ’s avonds overeet, heb je in de ochtend namelijk minder honger en daardoor sla je het ontbijt sneller over. En dat veroorzaakt een vicieuze cirkel waarin in ’s avonds weer heel veel trek hebt en in de ochtend weer een stuk minder. Niet al te best, want door een goed ontbijt krijgt je stofwisseling een enorme boost, zodat je de rest van de dag calorieën blijft verbranden.

Lees ook: Om deze tijd slapen zorgt voor een betere spijsvertering

Bron: Daily Mail, Womens Health Magazine, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook