Gezond? Nieuwe dieet-hype waar je veel van zou moeten afvallen

Vergeet het Ice Dieet, sirtfoods en allerlei andere trends op het gebied van diëten. It’s all about het Keto-dieet; het...

Lees ook

Vergeet het Ice Dieet, sirtfoods en allerlei andere trends op het gebied van diëten. It’s all about het Keto-dieet; het paleovriendelijke, koolhydraatarme, granen-, suiker- én glutenvrije dieet in één. Say what?! De nieuwe dieet-hype belooft veel gewichtsverlies, maar is het wel zo gezond?

Keto-dieet

Bye suikers en koolhydraten, hallo vetten! In het Keto-dieet eet je veel vetten, waardoor je lichaam ketonen zal gaan produceren. Daardoor zul je in plaats van glucose juist meer vetten gaan verbranden. Omdat er geen suiker aan te pas komt, zal je suikerspiegel minder snel schommelen. Het resultaat? Minder snel trek in eten. Enne, de kilo’s vliegen eraf!

Streng en extreem

Toch zou het veelbelovende dieet volgens diëtiste Tanja Callewaert van Het Dieethuis verre van gezond zijn. Het is een streng dieet waarbij je ineens van alles moet gaan schappen. “Er zijn geen onderzoeken over wat zo’n dieet op lange termijn lange termijn kan veroorzaken. Ten eerste omdat niemand zo’n streng voedingspatroon kan volhouden. Ten tweede omdat het gewoon té extreem is om dit uit te testen”, legt ze uit.

Calorieën

Volgens Tanja heeft het geen zin om ineens suikers, vetten of koolhydraten uit je maaltijden te schrappen. Als je wil afvallen, gaat het erom dat je minder calorieën inneemt dan je lichaam nodig heeft. En dan maakt het niet zozeer uit wát je eet. Ook is de hoge vetverbranding is een tikkeltje misleidend. “Wat ze er vergeten bij te vertellen is dat het om de vetten uit je voeding gaat. En dus niet dat vervelende zwembandje rond je heupen. Tenzij je natuurlijk echt minder calorieën gaat eten. Pas wanneer alle vetten uit je voeding zijn opgebrand, zal je lichaam aan de reserves beginnen.”

Hoe je het dan wel moet aanpakken? “In plaats van allerlei voedingsmiddelen te gaan schrappen, begin je beter door meer fruit en groenten te eten. Dan zal je automatisch minder van andere dingen eten.”

Bron: HLN.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook