Heeft Hillary Clinton toch nog kans om president te worden?

Het gros van de Amerikanen is ontroostbaar nadat Donald Trump er tijdens de presidentsverkiezingen met de winst vandoor...

Lees ook

Het gros van de Amerikanen is ontroostbaar nadat Donald Trump er tijdens de presidentsverkiezingen met de winst vandoor ging. Maar door het kiessysteem is het nog niet 100 procent zeker dat hij écht in het Witte Huis terechtkomt.

Wait what?

Wanneer de Amerikanen namelijk een nieuwe president kiezen, zijn de stemmen van de bevolking goed voor een kiescollege van 538 kiesmannen. Hoeveel kiesmannen een staat heeft, hangt van een tal van factoren af, waaronder het aantal inwoners en de grootte van de staat. Sommige staten wegen daardoor zwaarder dan de anderen. De presidentskandidaat die 270 kiesmannen voor zich weet te winnen, mag zijn overwinning vieren… Of toch niet? Het is aan die kiesmannen om op 19 december officieel de nieuwe president te kiezen in het Electoral College. Dat betekent dat er nog een heel kleine kans bestaat dat Hillary Clinton tóch de nieuwe presidente van de VS wordt.

Kans

Trump eindigde in totaal met 306 kiesmannen en Clinton met 232 kiesmannen. Als er tijdens die Electoral College meer dan 74 kiesmannen van Trump niet op hem stemmen of zelf helemáál niet stemmen en alle 232 kiesmannen van Clinton op haar stemmen, heeft ze uiteindelijk de meeste stemmen gehaald en wordt zij president. Maar een kiesman die de kandidaat van zijn eigen partij niet steunt, komt in de praktijk héél weinig voor en is in een aantal staten zelfs strafbaar.

Lees ook: 8 Dingen die je moet weten over de nieuwe First Lady

Bron: HLN.be, Daily Mail, Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook