BNN maakt aangrijpende documentaire over anorexia

Jessica Villerius, bekend van het programma Facts & Villerius, heeft al meerdere indrukwekkende documentai...

Lees ook

Jessica Villerius, bekend van het programma Facts & Villerius, heeft al meerdere indrukwekkende documentaires mogen maken. Vanavond is de documentaire Emma wil leven te zien, waarin de toen nog 18-jarige Emma de laatste momenten van haar leven heeft vastgelegd.

Moeilijke keuze

Het was haar laatste wens om een documentaire te maken over haar ziekte. Emma besloot zichzelf te filmen en wist op deze manier de laatste periode van haar leven om te zetten in een indrukwekkende documentaire. “Ik heb haar bij leven niet gekend. Haar behandelaren hebben na haar dood heel voorzichtig gepolst of ik er iets voor zou voelen om een documentaire te maken van het materiaal dat Emma zelf heeft geschoten. Omdat ze dat zelf zo graag wilde”. Zelf vond Jessica het een moeilijke keuze, omdat ze al twee films had gemaakt over het onderwerp anorexia.

‘Je ziet echt iemand doodgaan’

Omdat de ziekte uiteindelijk Emma’s dood werd en anderen wilde waarschuwen, besloot Jessica om de documentaire toch te maken. “Het was haar wens om een documentaire te maken die twee kanten op kon gaan. Laten zien dat je uit een onwaarschijnlijke positie terug kunt komen van anorexia of over hoe gevaarlijk deze ziekte is en hoe je er langzaam maar zeker dood aan gaat. Ik wist wel dat het geen esthetisch mooi document zou worden, want je ziet echt iemand doodgaan”. Emma heeft tot het einde gevochten, maar is uiteindelijk heel rustig overleden. Jessica hoopt dan ook dat het een eyeopener is voor meisjes die zelf aan deze vreselijke ziekte lijden. “Ik hoop dat het de mensen bereikt die nu aan deze ziekte lijden en denken dat ze een uitzondering zijn”, aldus Jessica.

Emma Wil Leven is vanavond om 21:20 uur te zien op NPO3.

Lees ook: Man maakt bijzonder lijstje voor vriendin met anorexia

Bron: AD Beeld: YouTube, Istock

Laatste nieuws

Zie ook