Het eetdagboek van actrice en zangeres Sophie Veldhuizen

Actrice en zangeres Sophie Veldhuizen speelt in de musical Ciske de Rat. Ze staat zo veel mogelijk zelf in de keuken.MAA...

Actrice en zangeres Sophie Veldhuizen speelt in de musical Ciske de Rat. Ze staat zo veel mogelijk zelf in de keuken.

MAANDAG
Mijn ontbijt: sojayoghurt met bramen, walnoten, kokossnippers en honing. Daarbij water en twee koffie. Tijdens de lunch eet ik twee zuurdesemcrackers met geitenkaas en guacamole en een kom zelfgemaakte soep van pompoen, linzen, tomaat, komijn en rode peper. In de middag eet ik walnoten en frambozen. ’s Avonds maak ik zwartebonenburgers met zongedroogde tomaat, jalapeño’s, boekweitmeel en feta met een saus van Griekse yoghurt, knoflook, zongedroogde tomaat, paprikapoeder, annatozaad en limoen. Mijn vriend en ik ontkurken een fles crémant de bourgogne, die we kochten in Frankrijk. Ik drink twee glazen.

DINSDAG
Ik begin de dag met een shake van amandelmelk, kokos, banaan, spinazie, basilicum, limoen en honing. Ook drink ik koffie en water. Daarna ga ik naar de repetities van Ciske de Rat. Tussendoor eet ik bramen, frambozen en een appel. Tijdens de lunch eet ik koolsalade met een bonenburger van gisteren erbij. Ik snack een appel en een Japanse cracker, plus een handje amandelen. Thuis bestel ik sushi en sashimi. Daarbij drink ik chardonnay.

WOENSDAG
Ik ontbijt met twee zwarte koffie en soja/kokosyoghurt met zaden, noten, amandelen en boekweithoning. Tijdens de lunch bij de repetities eet ik een zelfgemaakte salade van waterkers, purple cress, biet, tamariamandelen, geitenkaas, olijfolie en balsamico. In de middag eet ik een appel en een banaan. Ik drink water en kruidenthee. Voor het avondeten eet ik een stuk Texelse schapenkaas. In de avond maak ik stamppot van aardappel, zoete aardappel, gegrilde spruitjes, geitenkaas, uitjes en chorizo.

DONDERDAG
Ik drink een smoothie van amandelmelk, spinazie, banaan en basilicum. Om half elf eet ik een appel. Ik lunch met een salade van tomaat, basilicum, truffelolie, rucola en buffelmozzarella. Rond vijf uur eet ik een mandarijn en doritos. ’s Avonds maak ik volkoren spaghetti met rucola, venkel uit de oven, biologische chorizo, spinazie en mozzarella. Erbij een glas rode wijn en later nog wat schapenkaas.

VRIJDAG
Ik start de dag met koffie en een shake van amandelmelk, banaan, spinazie en lijnzaad. Mijn lunch bestaat uit vier knäckebrödjes met geitenkaas met fenegriek. Tussendoor srirachanootjes, een appel en walnoten. ’s Avonds maak ik een soepje van paprika, tomaat en linzen en zalmburgers met yoghurtsaus en een salade met spinazie, komkommer, dille, avocado en olijfolie.

ZATERDAG
Sojayoghurt als ontbijt, nu met bosbessen, walnoten en lijnzaad. Tijdens de lunch eet ik drie zalmburgers en sla. Als diner eet ik een salade van limabonen, boerenkool, feta, kiemen, tuinkers en feta met ovenfriet en een saus van Griekse yoghurt, mayonaise en paprikapoeder.

ZONDAG
Vandaag eet ik sojayoghurt met bosbessen, muesli en honing. Ik lunch met de salade van gisteren en soep van pompoen, tomaat en kikkererwten. Tussendoor een appel. ’s Avonds ga ik eten met een vriendengroep die ik ken sinds Mary Poppins. Elke maand storten we geld op een rekening en als er genoeg op staat, gaan we uit eten of we eten thuis. De grillplaat gaat aan. Ik eet dadels met spek, hamburgers, garnalen, kipsaté, Turks volkorenbrood, salades en een paar sausjes op basis van Griekse yoghurt met verse kruiden. Ik proost met witte en rode wijn.

Hoe gezond eet zij?

Astrid Postma-Smeets, voedingsdeskundige (voedingscentrum.nl):“Sophie maakt niet alleen veel van haar maaltijden zelf, maar eet ook veel peulvruchten, noten, fruit én groente. Haar burgers zijn een slimme en lekkere manier om bonen of vis net even anders te eten. Ook varieert ze tussen verschillende bonen en noten, helemaal top! Omdat ze weinig brood eet en ’s ochtends sojayoghurt of amandelmelk drinkt, is haar jodiuminname vrij laag. Jodium is belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ik zou haar daarom aanraden om wat vaker een eitje, zeewier of een snee brood in plaats van een cracker te eten. Ik ben erg onder de indruk van het eetdagboek van Sophie, ga zo door!”

Reactie Sophie: “Goed om mijn jodiuminname in de gaten te houden. Normaal gesproken eet ik meer eieren, dat is er deze week niet van gekomen. Maar fijn om te horen dat de diëtist zo tevreden is!”

Laatste nieuws