Onthuld: Hoe het er achter de schermen bij MasterChef aan toe gaat

Kun jij ook niet genoeg krijgen van MasterChef (Junior)? Dan wil je vast weten hoe het er achter de schermen nou ec...

Kun jij ook niet genoeg krijgen van MasterChef (Junior)? Dan wil je vast weten hoe het er achter de schermen nou echt aan toe gaat!

Koud eten

George Calombaris, jurylid van MasterChef Australia, vertelt dat ze tijdens het beoordelen eigenlijk een koud gerecht proeven. “Als iedereen klaar is met koken, gaan we de keuken rond en proeven we alles rechtstreeks uit de potten en pannen. Dit zie je op tv niet. Als je ons aan het einde van de proef alle mooi gepresenteerde gerechten ziet beoordelen, is het koud. We weten al hoe het smaakt en hebben onze keuzes al gemaakt.”

Wat er met het overgebleven eten gebeurt? De gerechten die gemaakt zijn, mogen door de crew worden opgegeten. Bij MasterChef Australia gaat het naar een goed doel, dat eten maakt voor daklozen.

Reality

Ben Starr, een deelnemer uit de Britse MasterChef seizoen twee, laat weten dat niet alles wat je de deelnemers ziet zeggen, echt is. Hij moest vooraf een contract tekenen waarin stond dat het programma alle rechten had om te beslissen hoe hij op tv werd gepresenteerd. “Het blijft reality, en dus plakken ze dingen zo aan elkaar, zodat het lijkt alsof je iets zegt wat je eigenlijk nooit hebt gezegd”, vertelt hij. “We werden soms ook gevraagd om dezelfde kleding aan te trekken, zodat het makkelijk voor ze was om dingen van verschillende dagen aan elkaar te plakken.”

Psycholoog

Alle Australische deelnemers zitten met elkaar in het MasterChef huis. Ze mogen vier keer per week met het thuisfront Skypen, maar mogen alleen op momenten dat de opnames stil liggen hun families thuis bezoeken.

Er is in het huis ook altijd een psycholoog aanwezig om de kandidaten te steunen. “Ik had verwacht dat het veel makkelijker was”, onthult deelnemer Emelia. “Ik had niet gedacht dat het zo vermoeiend en mentaal moeilijk zou zijn.”

MasterChef Junior

Met kinderen werken is natuurlijk heel anders. De opnames duren zo’n drie weken, maar dat betekent niet dat ze niet naar school hoeven. Naast de keuken zijn klaslokalen, waar ze de verplichte vakken krijgen. “Bij de volwassen MasterChef filmen we twaalf uur per dag, maar als je met kinderen werkt is dat maar vier uur. Dat is altijd een uitdaging”, vertelt executive producer Robin Ashbrook. “De ouders zijn altijd aanwezig in de keuken; ze mogen alles zien wat er gebeurt.”

Messen, ovens en kokend water worden allemaal echt gebruikt. Maar er staat aan het eind van elke rij keukens wel een toezichthoudende arts die alles in de gaten houdt en meteen kan ingrijpen als er iets gebeurt.

Lees ook: Zo gaat het er dus écht aan toe bij Say Yes To The Dress

Beeld: MasterChef

Laatste nieuws