Nieuwe update over zelfmoordactie 15-jarige Onur

Begin deze week voltrok zich een drama in Enschede. De 15-jarige Onur maakte een eind aan zijn leven toen hij ontdekte d...

Lees ook

Begin deze week voltrok zich een drama in Enschede. De 15-jarige Onur maakte een eind aan zijn leven toen hij ontdekte dat er een naaktfoto van hem in omloop was. De tiener maakte de foto ooit en was in het bezit gekomen van een vriendin. Dat meisje, postte dit weekend de foto, waarna Onur niemand meer onder ogen durfde te komen en zelfmoord als enige uitweg zag. Op internet wordt het 15-jarige meisje nu publiekelijk verantwoordelijk gehouden voor zijn dood. Zijn vrienden en medestudenten wezen haar meteen aan als schuldige.

Wanhoop

De enige met wie Onur zondag nog sprak, was zijn liefje. Hij schreef: “‘k Heb van je gehouden, mijn baby.” Waarna hij nog toevoegde: “Ik ga, doei. Sorry voor alles. Ik doe internet uit, dus je kan sturen wat je wil. Het heeft geen nut.” Waarna hij zijn bericht met twintig hartjes beëindigde. In de minuut die volgde, stuurde het liefje acht berichtjes. Eerst schreef ze: “Doe normaal.” Vervolgens: “Ey Onur, Onur.” Maar er kwam geen reactie meer. Wellicht heeft de jongen de berichten niet meer gezien. Tegen de tijd dat de hulpdiensten arriveerden, was het al te laat.

Motieven

Het is onduidelijk wat de motieven van het meisje waren. Deskundigen benadrukken dat rekening gehouden moet worden met haar leeftijd en dat ze mogelijk niet kon inschatten wat de gevolgen van haar actie zouden kunnen zijn. Ook het Openbaar Ministerie, dat uiteindelijk moet oordelen of er sprake was van strafbare feiten, neemt de persoonlijke omstandigheden mee. “De conclusie kan zijn dat er alleen maar slachtoffers zijn, dus ook de persoon die de foto plaatste. De vraag is dan welke stappen nu genomen moeten worden”, aldus politiewoordvoerder Ruud Visser.

Gisteren werd het Facebookprofiel van het meisje offline gehaald. Daarmee verdwenen ook de tientallen haatberichten die er te lezen stonden. Voor de meeste mensen die op sociale media reageren lijkt dit echter geen argument. Door bekenden en onbekenden werden op haar profielpagina berichten geplaatst over de dood van Onur.

Herdenkingsdienst

Onur wordt deze week in het Turkse Adana begraven, daar komt de familie oorspronkelijk vandaan. Na de terugkeer van de familie zal er in Enschede een herdenkingsdienst gehouden worden in samenspraak met het Bonhoeffer College, zodat ook schoolgenoten afscheid van hem kunnen nemen.

Bron: AD, HLN, Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook