Deze 8 dingen doet je lichaam tijdens het slapen

Op een paar vage dromen na, lijkt het alsof er niets gebeurt tijdens je slaap. De paar uur die je slaapt, vliegen voorbi...

Lees ook

Op een paar vage dromen na, lijkt het alsof er niets gebeurt tijdens je slaap. De paar uur die je slaapt, vliegen voorbij en voor je het weet begint er een nieuwe dag. Maar in werkelijkheid is je lichaam tijdens het slapen net een machine die overuren draait. Wat er allemaal gebeurt?

1. Je temperatuur daalt
Als je tijdens de dag actief bent, verbrand je veel calorieën. ’s Nachts verlaagt je lichaam de temperatuur om juist minder te verbranden. Slaapexpert Dr. Avi Ishaaya legt uit: “Eigenlijk hetzelfde als hoe beren overwinteren. Slaap is een overlevingsmodus.”

2. Je schokt
Volgens de slaapexpert zijn de schokken heftiger als je moe bent. Dus hoe vermoeider je bent, des te meer je lichaam ‘schokt’ in je slaap.

3. Je lichaam houdt een volledige reiniging
Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich ‘verjongt’. Bij mensen die niet goed slapen, wordt ook niet goed gereinigd. Hierdoor kunnen gifstoffen in je lichaam blijven zitten. Dit verklaart volgens deskundigen ook waarom mensen die een slaaptekort hebben, een beetje labiel worden.

4. Je vergeet nutteloze informatie
Gedurende de dag neem je informatie in je op, bewust en onbewust. Het grootste gedeelte daarvan is nutteloze informatie. Tijdens je slaap sorteer je belangrijke informatie van nutteloze informatie. “Als je alles zou onthouden, zou je brein overlopen van informatie. Het sorteren van belangrijke en zinloze informatie gebeurt tijdens je slaap”, aldus slaapexpert Christopher Colwell.

5. Terwijl je lichaam rust, is je brein op zijn actiefst
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar de hersens van iemand die droomt, zijn actiever dan het brein van iemand die wakker is. Volgens wetenschappers is het brein ’s nachts zelfs zo actief, dat het belangrijke connecties kan maken en tot nieuwe inzichten kan komen.

6. Je cellen vernieuwen zich
Tijdens je slaap herstelt je lichaam van alle ‘schade’ die je overdag hebt opgelopen. Niet alleen je hersenen reinigen, maar ook je cellen vernieuwen. Dat verklaart waarom je, als je niet genoeg slaapt, het in je hele lichaam voelt.

7.
Je immuunsysteem draait op volle toeren
Voor een onderzoek werden mensen met een flink slaaptekort geïnjecteerd tegen de griep. Doordat ze te weinig anti-stoffen aanmaakten, had de injectie helemaal geen effect. “Als je chronisch moe bent, zul je ook sneller ziek worden”, vertelt Dr. Jordan Stern.

8. Je wordt 5 tot 15 keer per nacht wakker
Je hebt verschillende fases in je slaap. Je wordt meestal wakker als je wisselt van fase. Als je van een diepe droom naar een wat lichtere slaap gaat, word je even kort wakker. Rustig maar, dit heb je vaak niet door. Zó snel gaat het.

Lees ook: 15 Tekenen dat je verslaafd bent aan slapen

Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws

Zie ook