Vader Jean uit The Voice blijkt nog te leven

Na de spetterende finale van vorig week, was het deze week weer tijd voor de eerste aflevering van The Voice Kids. ...

Lees ook

Na de spetterende finale van vorig week, was het deze week weer tijd voor de eerste aflevering van The Voice Kids. Waar je bij de volwassen editie af en toe stijl achterover slaat van het talent, weten deze kinderen pas echt je hart te raken. De 13-jarige Syrische vluchteling Jean wist niet alleen een diepe indruk te maken op de jury, maar ook op de rest van Nederland. Na zijn optreden vertelde hij de juryleden dat hij pas zes maanden in Nederland woont. Jean heeft een heftige periode achter de rug. Zo verloor hij zijn vader in zijn geboorteland en zag hij tijdens de boottocht naar Europa meerder mensen onder zijn ogen sterven. Tijdens de uitzending laat hij daarom weten enorm dankbaar te zijn. “Ik ben naar Nederland gekomen om een nieuwe leven te beginnen. Ik wil daarom het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) bedanken voor hun hulp in het kamp”.

Oorlog

Jean vertelde tijdens de talentenjacht dat hij moest vluchten voor het oorlogsgeweld, nadat zijn huis was gebombardeerd en zijn vader was overleden. Dat blijkt echter niet het geval te zijn, zo meldt het AD. Moeder en kinderen blijken echter niet gevlucht voor de oorlog in Syrië, maar vertrokken uit Libanon, zeggen een neef en Jeans vader, die nog in leven is. Ze gingen weg voor een oorlog binnen de familie.

Jeans neef Hampig Megurdichian heeft contact gezocht met dagblad Tubantia, nadat hij van kennissen in Nederland via Facebook een clipje uit The Voice Kids kreeg toegestuurd. Als bewijs stuurt hij een foto van het paspoort van Jean. Zijn moeder is wel geboren in het Syrische Aleppo, maar zou al jaren in Libanon hebben gewoond voor ze naar Europa vertrok. Ze reisden volgens hem vanuit Libanon naar Turkije en daarna naar Griekenland, met een gammel bootje, zoals Jean in de Voice vertelde, zo schrijft het AD. De neef vindt de leugens onacceptabel. In de eerste plaats voor zijn oom, de vader van Jean, maar ook omdat hij weet hoe er in Europa over vluchtelingen wordt gedacht. “Leugens verzieken de situatie voor echte vluchtelingen”, zegt hij in het Engels.

Familieruzie

Hampig geeft toe dat de familie de moeder van Jean niet mag. Alles draait volgens hem om een ‘relationeel conflict’. Vier jaar geleden gingen vader en moeder uit elkaar. Ruim anderhalf jaar geleden trok vader Mher Sarkissian naar Armenië waar hij hertrouwde. De neef zegt dat Jean nooit heeft gedacht dat zijn vader dood was; hij is ooit tussendoor zijn kinderen komen opzoeken, dat was echter geen succes.

Bron: AD, Beeld: The Voice

Laatste nieuws

Zie ook