Ongeneeselijk zieke Emma mag ingezameld geld niet gebruiken voor behandeling

Bij de 30-jarige Emma Post uit Utrecht werd in juli 2015 leverkanker gediagnosticeerd. Om haar begrafenis te betalen wer...

Lees ook

Bij de 30-jarige Emma Post uit Utrecht werd in juli 2015 leverkanker gediagnosticeerd. Om haar begrafenis te betalen werd er een crowdfunding-actie voor haar gestart, waarmee ze al meer dan €50.000 ophaalde. Emma wil met een deel van dat geld ook een behandeling in het buitenland betalen, maar de rechtbank in Den Haag liet deze week weten dat het geld niet aan Emma toebehoort, maar aan de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren. Ze mag er dus niet haar behandelingkosten mee vergoeden, alleen haar begrafenis.

Crowdfunding

“Heel treurig deze uitspraak”, zegt Emma in een reactie tegen RTL Nieuws. “Ik wil me laten behandelen in Duitsland. Die behandeling geeft me weer hoop. Ik wil namelijk leven, maar daarvoor heb ik wel geld nodig.” Emma liet eerder al aan de stichting weten een deel van dat bedrag te willen gebruiken voor een behandeling in België. Die behandeling heeft ze inmiddels achter de rug. “Ik voel me naar omstandigheden goed. Ik ben net klaar met de chemo”, vertelt ze. Maar de stichting is tegen het vergoeden van behandelingen. In de regels staat namelijk dat het ingezamelde geld alleen bedoeld is voor haar uitvaart en die van andere jonge lotgenoten.

Treurig

De rechter noemde het betreurenswaardig als Emma voor kosten komt te staan die haar zorgverzekering niet dekken, maar dat het niet betekent dat de stichting voor die kosten moet opdraaien. Nu moet Emma voor de proceskosten à 2740 euro opdraaien. “Het nieuws moet ik even laten zakken. Daarna ga ik me beraden en ga ik bekijken met mijn advocaat of ik in hoger beroep kan gaan. Ik ga dit niet zomaar opgeven. Ik wil strijden voor mijn leven.

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws

Zie ook