Real life: ‘De sollicitatie werd afgezegd, ze hadden mijn naam gegoogled’

Patricia Paay schakelt een bureau in om haar online imago te herstellen. Martine (24) had dit ook graag gedaan, maar kon...

Lees ook

Patricia Paay schakelt een bureau in om haar online imago te herstellen. Martine (24) had dit ook graag gedaan, maar kon het zich niet veroorloven. Wij geven je alvast een sneak peek, in de nieuwe Grazia lees je het hele verhaal.

Extreme uitspraken

“Toen ik een jaar of zeventien was, was er een relatief korte periode waarin ik niets liever deed dan discussiëren op een internetforum voor jongeren. Ik was nogal bezeten van politiek en zoals wel vaker op die leeftijd heb je dan net wat extremere uitspraken dan wanneer je eenmaal over een uitgegroeide prefrontale cortex beschikt. Het ‘kapitalisme’ zag ik als hét ultieme kwaad en ik droeg alle extreem-linkse actievoerders een warm hart toe, vooral diegenen die tegen dierenleed waren. Of ze nu legaal bezig waren of niet, dat maakte me niets uit.”

Krachttermen

“Inmiddels sta ik genuanceerder in het leven, maar destijds ging ik er met een gestrekt been in als mensen het ook maar waagden een andere mening te hebben dan ik. Nu is dat één ding als je dat in het echte leven doet, maar ik deed het ook online. Daarbij had ik de tegenwoordigheid van geest niet om mijn online ruzies onder een schuilnaam uit te vechten. Integendeel, ik gebruikte gewoon mijn eigen, nogal unieke, volledige naam. Hartstikke stom natuurlijk, maar ik stond er geen seconde bij stil dat dat negatieve gevolgen zou kunnen hebben. En zelfs al had ik dat wel gedaan, dan nog had het me waarschijnlijk niets kunnen schelen. Ik stond voor mijn principes.”

Volwassen

“Op datzelfde forum was een bepaald persoon met wie ik het regelmatig aan de stok had. Ik kende hem niet eens in het echt, maar hij kon me echt tot waanzin drijven. Regelmatig zat ik met stoom uit mijn oren op mijn toetsenbord te rammen waarbij ik hem, vergezeld van allerlei krachttermen, zijn ongelijk aan zijn verstand probeerde te brengen. Nu denk ik: waar was ik mee bezig? Ik stak zoveel negatieve energie in iemand die er waarschijnlijk alleen maar lol in had om me zo vaak mogelijk uit de tent te lokken. Maar ik had de behoefte om mijn stem te laten gelden, en bovendien had ik niet veel beters te doen tijdens mijn tussenjaar. Dat veranderde toen ik weer met een opleiding begon. Ik ging studeren en stage lopen en was online niet meer zo actief. Kortom, ik werd volwassen.”

“Op een dag solliciteerde ik naar een bijbaan: parttime nachtreceptionist bij een designhotel. Ik stond al helemaal in de startblokken om de job te gaan scoren, toen ik werd gebeld dat mijn sollicitatiegesprek niet door kon gaan….”

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER voor €0,49 via Blendle.

Laatste nieuws

Zie ook