Real life: ‘Mijn vagina doet al pijn als je er een wattenstaafje op legt’

Op haar documentaire My Fucking Problem kreeg Anne (27) uiteenlopende reacties. Een extra motivatie om door te gaan...

Op haar documentaire My Fucking Problem kreeg Anne (27) uiteenlopende reacties. Een extra motivatie om door te gaan om vaginisme onder de aandacht te brengen.

Anne van Campenhout is filmmaakster en wilde het taboe dat rust op vaginisme doorbreken. Twee weken geleden werd My Fucking Problem
uitgezonden, waarin ze op zoek gaat naar het antwoord op hoe belangrijk penetratie is, en praatte ze na aan tafel bij Sophie Hilbrand. Wij spraken haar.

Vaginisme

“Toen mijn eerste vriendje en ik met elkaar naar bed wilden, dachten we nog dat mijn probleem iets tijdelijks was. We schreven mijn ‘verkramping’ toe aan allerlei dingen, zoals dat ik net was gaan studeren. Achteraf best gek natuurlijk, maar je probeert toch een reden te bedenken. Maar in plaats van dat het minder werd, werd het juist allemaal steeds pijnlijker. Uiteindelijk stapte ik naar mijn huisarts. Die zei dat het het beste was als ik even een tijdje geen gemeenschap zou hebben, omdat de pijn waarschijnlijk veroorzaakt werd door een heftige blaasontsteking. Dat heb ik een paar maanden volgehouden, maar er veranderde niets. Inmiddels associeer ik mijn vagina bijna meer met mensen die er moeilijk naar kijken, dan met sex. Door te googelen kwam ik terecht op het vaginismeforum. Daar vond ik veel herkenning, ook hoe ze het gevoel omschreven.”

Kinderwens

“Mijn huidige vriend en ik kennen elkaar van de kunstacademie. Stiekem hoopte ik dat het met hem wel zou lukken. Maar het doet altijd pijn. Intussen blijf ik oefenen met pelottes, een hulpmiddel dat ik van de seksuoloog heb gekregen. Het is een soort dildo, in vier maten: de kleinste ter grootte van een pink, de grootste van een gemiddelde penis. Verder dan het tweede maatje ben ik nooit gekomen. Er is altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik geen echte vrouw ben. En die stem wordt steeds luider nu vriendinnen om me heen zwanger worden, of huiverig zijn om met me over hun sexleven te praten, omdat ze me niet willen kwetsen. Want ja: ik heb een kinderwens. Gelukkig zou ik gewoon moeten kunnen baren.”

Het hele interview lees je in de Grazia die nu in de winkel ligt of HIER voor €0,49 via Blendle.

Laatste nieuws