Wat je oogkleur over je gezondheid zegt

Ogen zijn de spiegel van de ziel. Maar ze geven niet alleen onze emoties prijs, ze verklappen ook veel over onze gezondh...

Ogen zijn de spiegel van de ziel. Maar ze geven niet alleen onze emoties prijs, ze verklappen ook veel over onze gezondheid.

Oogkleur

Voor wie het ontgaan is dat alle zombies uit The Walking Dead niet alleen hongerig, maar ook heel ongezond – lees: dood – zijn, had alleen maar even hoeven kijken naar de kleur van hun oogwit. De gelige waas die je daar ziet, duidt namelijk op ernstig leverfalen. Maar wist je dat niet alleen het oogwit, maar ook de kleur van onze iris veel zegt over onze gezondheid? De kleur van je iris en de lijnen die daarin te vinden zijn, verklappen jouw constitutie. Welke constitutie heb jij? Lees snel verder.

1. BLAUWE OGEN (LYMFATISCH)
In een lymfatisch blauw oog zie je golvende lijnen door de iris lopen. Mensen met deze ogen hebben meer kans op slijmvlies- problemen. Of problemen in de darmen, luchtwegen, met de huid en in je onderbuik. Heb je lymfatisch blauwe ogen? Dan is hooikoorts, een schimmelinfectie of blaasontsteking jou waarschijnlijk niet onbekend. Wat betreft je karakter? Waarschijnlijk ben je meegaand en steek je veel energie in de buitenwereld. Je wilt graag aardig gevonden worden en het geeft je voldoening om andere mensen te helpen. Dat is dan ook meteen je valkuil, want jezelf vergeten, ligt op de loer. Kruiden die volgens de iriscopist voor dit type helend kunnen zijn, zijn calendula en hondsdraf. Lekker als kopje thee na het eten.

2. BLAUWE OGEN (NEUROGEEN)
In een neurogeen blauw oog zie je strakke lijnen door de iris lopen. Mensen met deze ogen hebben meer kans op krampen en zenuwpijn. Denk aan een spastische darm, spierkrampen en hoofdpijn. Heb je neurogeen blauwe ogen? Dan kan je een flinke piekeraar zijn. Ook ben je dogmatisch en kun je soms stram overkomen. Waarschijnlijk ben je een flinke doorzetter en heb je een groot uithoudingsvermogen. Als anderen al lang en breed afgehaakt zijn, pak jij nog even door. Lavendel en citroenmelisse kunnen voor jou extra ontspannend werken.

3. BRUINE OGEN (BILIAIR)
Dit gaat vaak om lichtbruine ogen waar veel geel in voorkomt. Mensen met deze ogen hebben een grote kans op spijsverterings- problemen. Ook kun je problemen hebben met je lever, gal of alvleesklier. Klachten ontstaan bij dit type mens vaak op latere leeftijd (vanaf vijfendertig jaar). Heb je biliair bruine ogen? Dan ben je een vurig en enthousiast type. Je bent expressief enoutgoing. Waarschijnlijk heb je veel ideeën en plannen, maar de uitvoering daarvan laat vaak te wensen over. Paardenbloemthee is voor jou een uitkomst in stressvolle tijden.

4. BRUINE OGEN (HEMOGEEN)
Dit gaat vaak om donkerbruine ogen zonder lijntjes in de iris. Een soort fluweelzacht oog. Dit type heeft een grotere kans op aandoeningen in het bloed. Kleine kinderen hebben vaak een ijzergebrek en op latere leeftijd kunnen problemen als diabetes, een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol ontstaan. Ook speelt vermoeidheid een grote rol. Deze mensen zijn warmbloedig en sociaal. Ze zijn de gangmakers op een feestje, maar kunnen ook melancholisch en pessimistisch zijn. Mariadistel en kurkuma (geelwortelpoeder) zijn voor deze types extra gezond bij een slechte weerstand.

En grijze en groene ogen?

Heb jij grijze of groene ogen en denk je: hé, waar blijf ik? Geen nood. Volgens Lisette zijn grijze ogen eigenlijk blauwe ogen met veel wit. Dan ben je dus een lymfatisch of neurogeen type. En groene ogen vallen onder lichtbruine ogen. Vaak zie je ook dat er in groene ogen een tikje bruin zit. Dan ben je waarschijnlijk een biliair type.

Tekst: Albertine Otten, beeld: iStock

Laatste nieuws