Dít kan er met je lijf gebeuren als je stopt met zuivel

Melk wordt al langere tijd niet meer op een voetstuk geplaatst. En nee, het is niet duivel, maar zuivel is niet goed voo...

Lees ook

Melk wordt al langere tijd niet meer op een voetstuk geplaatst. En nee, het is niet duivel, maar zuivel is niet goed voor iedereen en je kunt er zelfs vervelende kwaaltjes van krijgen. Wat er met je lijf kan gebeuren als je met zuivel stopt? Happy in Shape heeft het op een rijtje gezet.

1. Sterkere botten

Ja, je leest het goed: minder zuivel betekent sterkere botten, zo schrijft de Amerikaanse Dr. Mark Hyman. In landen waar het minste zuivel en calcium wordt geconsumeerd, komt osteoporose bijvoorbeeld het minst voor. Uit een onderzoek van Nurses’ Health Study verhoogt zuivelconsumptie de kans op een botbreuk zelfs met 50%. Wil je echt sterkere botten, dan zou vitamine D een stuk belangrijker kunnen zijn.

2. Egale huid

Zuivel kan een vette huid, acne en pukkeltjes veroorzaken. Stop je met zuivel, kan je huid opeens een stuk egaler worden.

3. Minder slijm

Zuivel veroorzaakt slijm. Dus heb je vaak last van slijm in je ogen of op je stembanden, kan het helpen de zuivel te laten staan.

4. Rustige buik

1 op de 7 Nederlanders is lactose-intolerant. De gevolgen als je lactose-intolerant bent en tóch zuivel nuttigt: een opgeblazen, rommelende en pijnlijke buik, misselijkheid en diarree. Vaak last van deze dingen? Probeer zuivel eens uit je dieet te schrappen, en kijk wat er gebeurt. (Wel goed kijken wat je koopt: zuivel zit in ontzettend veel producten.)

Wat je ter vervanging van zuivelproducten kunt gebruiken? Denk aan havermelk, rijstmelk, speltmelk, hazelnootmelk, kokosnootyoghurt, amandelyoghurt, sojakookroom, cashewnootroomkaas, amandelfeta…… The sky is the limit!

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook