De waarheid achter Ritalin

Het is niet zonder gevolgen

Lees ook

Het is al een aantal jaar populair onder studenten: Ritalin. Nu de examens weer van start zijn gegaan, komen de Ritalin-pilletjes ook weer tevoorschijn. Maar dat is niet zonder gevolgen.

Meer en meer

Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is gebleken dat een op de vier studenten Ritalin gebruikt om zich beter te kunnen concentreren. Dat is ruim twee keer zoveel als twee jaar geleden.

Omdat Ritalin de stof methylfenidaat bevat, stimuleert het het centrale zenuwstelsel, met als gevolg dat de concentratie verbetert. Kortom: je wordt rustiger, bent minder snel afgeleid en wordt minder snel moe. Volgens studenten een makkelijke manier om zonder stress een nachtje door te halen om de schoolstof nog even goed in hun hoofd te stampen.

Ernstige gevolgen

Volgens IVM is het echter heus niet allemaal rozengeur en manenschijn. Zij waarschuwen namelijk voor de ernstige gevolgen dat het gebruik van de ADHD-medicatie zonder doktersvoorschrift met zich meebrengt. "De laatste tijd is wel weer gebleken dat dit bepaald geen onschuldige middelen zijn", zegt Coolen van Brakel, directeur van het IVM Ruud. Van hart- en vaataandoeningen en angst tot depressie en zelfmoordneigingen. Sommige klachten komen daarnaast overeen met de symptomen na het gebruik van speed: een droge mond, zweten en niet kunnen slapen.

Dus, toch maar een grote kop koffie vanaf nu!

Lees ook: Van deze studies krijg je het snelst spijt

Bron: Metro, Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook