Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit gebeurt er écht met je ogen als je in slaap valt met lenzen

Na een lange dag schiet het er bij velen in, contactlenzen nog uitdoen voor we in slaap vallen.

Dit gebeurt er écht met je ogen als je in slaap valt met lenzen

Na een lange dag schiet het er bij velen in; contactlenzen uitdoen voor het slapen gaan. Kan geen kwaad voor een keertje, toch?

Schade

Nou, wel dus. Al vergeet je ze maar één keer uit te doen, kan het toch nog schade aanrichten aan je ogen. "Het hoornvlies krijgt namelijk alleen zuurstof binnen via de lucht en die toevoer vermindert al door het dragen van contactlenzen. Doe daar nog eens gesloten ogen bij, en 1+1 is...", zegt Kerry Assil, oogchirurg uit Los Angeles.

Bacteriën

Zonder zuurstof zwelt je hoornvlies namelijk op, waardoor er een kleine opening ontstaat tussen de bovenste oogcellen, waar bacteriën tussen kunnen sluipen. "Die bacteriën vergroten de kans op een infectie met maar liefst zeven (!) keer", zegt Thomas Steinemann, woordvoerder van de Amerikaanse academie van oogheelkunde.

Bescherming

Omdat het oog niet dezelfde bescherming biedt als het immuunsysteem van het lichaam, kan er in korte tijd veel mis gaan. Zelfs voor een kort dutje is het aangeraden om die paar seconden de moeite te nemen om je lenzen uit te doen. Dus doe dat ook vanaf nu, beloofd?

Lees ook: Dé GROTE fout die je maakt wanneer je contactlenzen in doet

Bron: HLN.be, Greatist, Beeld: iStock