Treinreizigers kunnen vanaf nu lege zitplaatsen vinden met app

Handig!

Lees ook

Reis jij regelmatig met de trein? En baal je als de coupé weer eens propvol zit, maar heb je ook geen zin om uren op zoek te gaan naar een plekje? Dan is de reisapp 'zitplaatszoeker' jouw nieuwe beste vriend.

Sardientje

Iedereen die weleens met de trein reist, herkent het probleem: je wil 's ochtends nog even je make-up opdoen in de trein, iets voor werk afmaken, of snel powernappen. Extra groot is dan de teleurstelling als blijkt dat je jezelf als een sardientje in de coupé moet wurmen. En dat terwijl er ergens anders in de trein misschien wel mensen languit genieten van lege stoelen.

Zitplaatszoeker

Uren door de hele trein slenteren in de hoop een plekje te vinden, is nu niet meer nodig. 'Zitplaatszoeker' weet namelijk waar in de trein het rustig is door met sensoren de rijtuigen te wegen. Ook uit gegevens van de treinverwarming en luchtregelaars hoopt de NS kunnen achterhalen hoe druk het is.

Voordat je een vreugdedansje doet: de NS denkt niet dat het hele probleem wordt opgelost met de app, omdat er reizigers zijn die bewust op een bepaalde plek instappen of niet willen zitten voor een korte reis. Maar het zou wel een stuk draaglijker kunnen worden om in de spits te reizen. Fijn als je een keer fris en fruitig op werk aan kunt komen, nietwaar?

Probeersel

Reizigers tussen Arnhem en Den Bosch kunnen de nieuwe functie vanaf vandaag uitproberen, omdat dat traject bekend staan om de volle treinen. Maar… uit onderzoek onder conducteurs blijkt dat 30 procent van de treinen scheef is bezet. Dus hopen dat het een succes wordt, zodat binnenkort heel Nederland er gebruik van kan maken. Duimen maar!

Lees ook: Nieuwe maatregel NS kan voor heel wat boetes zorgen

Bron: NOS, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook