Onderzoek: je kind wel of niet als beloning op de iPad laten?

“Als je nu lief bent, mag je straks op de iPad.” Volgens onderzoek kun je die belofte beter laten.

Lees ook

"Als je nu lief bent, mag je straks op de iPad." Zeg jij het weleens tegen je kind? Volgens onderzoek kun je die belofte beter laten.

Beloning

"Als je nu een half uurtje zelf gaat spelen, mag je straks een extra spelletje doen op de iPad." Klinkt die zin bekend? Schermtijd wordt vaak ingezet als beloning. Toch kun je misschien beter op zoek naar een andere methode om het grut tot goed gedrag te motiveren, of om ze juist van ongewenst gedrag te laten afzien.

Screen time

Uit Canadees onderzoek bleek onlangs dat kids van ouders die schermtijd als beloning of straf inzetten uiteindelijk vaker met een tablet in de weer zijn dan kinderen van ouders die dat niet doen. Waarom? Omdat koters dondersgoed snappen dat paps en mams die schermtijd aanwenden om iets van ze gedaan te krijgen. Dat geeft ze het idee dat screen time iets begeerlijks is, wat de aantrekkelijkheid ervan vergroot.

Méér

Volgens het onderzoek leidt dat er toe dat ze alleen maar méér gaan kijken en gamen. Niet goed. Want hoe vaker kinderen achter een scherm zitten, hoe groter de kans op overgewicht, slaapproblemen, stoornissen in de emotionele ontwikkeling en andere narigheid. Daarom kun je als pedagogisch verantwoorde ouder de tablet als opvoedmiddel beter in de ban doen. Succes ermee hè!

Beeld: IStock

Laatste nieuws

Zie ook

Jørney

Lief! EOTBDD’s Jørney maakt geslacht baby bekend

De ouders to be zijn ontzettend blij met het nieuws.
Kim Feenstra

Kim Feenstra deelt moeder struggles: ‘Ik heb hier verdorie zo geen zin in’

Het moederschap gaat niet altijd over rozen, zo bewijst Kim maar weer.
Famke Louise

Famke Louise geeft update over zwangerschap

Famke is al 27 weken in verwachting van haar little one.