Chiara Ferragni: ‘Die woorden waren schadelijk voor mijn zelfvertrouwen’

"Ik heb geleerd mijn haters te negeren"

Lees ook

Ze ging van jonge blogger naar wereldberoemde digital entrepeneur met miljoenen volgers, en nu is er zelfs een documentaire over haar leven. Wij spraken stijlicoon Chiara Ferragni over haar wonderlijke bestaan.

Schadelijk

Op haar 22e mocht ze al meedoen aan de grootste evenementen van de modewereld. "Dat was heel desoriënterend. Iedereen kende elkaar, maar niemand kende mij. Ik was als de dood dat ik een beroemdheid niet zou herkennen, of dat ik de verkeerde outfit zou aantrekken", aldus Chiara.

In het begin gebeurde dat ook. "Ik hoorde mensen hardop zeggen: wie ís dat?! Of: die houdt nooit stand, over zes maanden is ze weer verdwenen", vertelt ze. "Die woorden deden me zeer, waren schadelijk voor mijn zelfvertrouwen. Vreselijk. Ik ging dan met een rotgevoel naar huis. Later begreep ik pas dat ik dat soort uitspraken beter kon negeren."

Selfies

Maar iedereen had het mis. "Toen Forbes over me schreef met de kop ‘De belangrijkste mode-influencer ter wereld.’ Toen Harvard me als voorbeeld gebruikte in een lessenreeks en me vroeg om te komen spreken. Toen ik op de cover van de Italiaanse Grazia en de Spaanse Vogue kwam. De mensen die eerst niet eens hallo tegen me zeiden, me de hand niet wilden schudden, wilden ineens selfies met me maken. Dat gebeurt nu nog steeds trouwens."

Cyberpesten

Bekend zijn op internet, brengt ook cyberpesten met zich mee, dat weet Chiara maar al te goed. "Toen ik net begon was er een Facebookgroep genaamd ‘het zure gezicht’. Kennelijk ging dat over mij. Die groep werd meermalen verwijderd en weer aangemaakt. Volgens mij bestaat hij nu nog steeds. Maar ik kijk er niet meer naar."

Ze wil dan ook haar steentje bijdragen aan het tegengaan van online pesten. "Dat is iets waar ik in de toekomst tegen wil gaan strijden. Als ik denk aan meisjes van twaalf, dertien of zelfs nog jonger… Negatieve comments kunnen enorme gevolgen voor ze hebben, en echt niet alleen voor hun zelfvertrouwen. Ooit werd je alleen op school kritisch bekeken door anderen, of in de plaats waar je woonde. Nu kijkt de hele wereld mee."

Wat ze die meisjes wil meegeven? "Dat ik, als ik alle haters had geloofd, in 2010 alweer met mijn werk gestopt was. En dan was ik inderdaad van de aardbodem verdwenen, net als dat ze voorspelden. Maar gelukkig heb ik geleerd mijn haters te negeren."

Tekst: Teresa Ciabatti/Claudia Witteveen, Fotografie: Yu Tsai

Laatste nieuws

Zie ook