Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Breaking news!

Lees ook

Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zullen hun titels van hertog en hertogin van Sussex niet langer gebruiken. Dat heeft Buckingham Palace zaterdagavond bekendgemaakt. Het Britse koninklijk paar, dat een belangrijk deel van zijn tijd in Canada wil gaan doorbrengen, krijgt ook niet langer betaald als lid van het koninklijk huis.

Prins

De Britse prins gaat binnenkort dan wel niet meer door het leven als zijne koninklijke hoogheid, maar hij blijft prins. De 35-jarige Harry, zesde in lijn van troonopvolging, is nu eenmaal geboren binnen een koninklijke familie. Hij kan er wel voor kiezen de titel prins niet langer te gebruiken.

Voor zoontje Archie heeft het besluit van zijn ouders geen gevolgen. Bij zijn geboorte lieten Harry en Meghan al weten dat ze hun kind geen koninklijke titels mee wilden geven. Omdat Harry niet de oudste zoon van prins Charles is, krijgen zijn kinderen niet de titel prins of prinses. Archie had de aanspreektitel koninklijke hoogheid kunnen krijgen, maar zijn ouders zagen daarvan af.

Over de beveiliging van Harry en Meghan en waar het paar belasting gaat betalen, Groot-Brittannië of Canada zijn nog veel vragen maar daar gaf Buckingham Palace geen antwoord op. Ook blijft voorlopig onduidelijk of Meghan Brits staatsburger wil worden, zoals ze in de aanloop naar het huwelijk aangaf.

Lees ook: Canadese bevolking niet te spreken over komst Harry en Meghan

Britse tabloids

Meghan en Harry hebben zich meerdere keren uitgesproken over de druk van de Britse tabloids. Meghan sprak eerder in de documentaire Harry & Meghan: Hun Afrikaanse Reis over hoe zwaar ze het heeft met een leven in de spotlights. "Weinig mensen hebben me gevraagd hoe het nu eigenlijk met míj gaat," vertelde Meghan toen. Harry spande kort daarvoor een rechtszaak aan tegen de tabloids The Sun en de Daily Mirror. De mediapublicaties hadden zijn telefoon gehackt en zijn voicemailberichten beluisterd.

De koningin liet in haar verklaring zaterdagavond weten mee te leven met de moeite die Harry en Meghan hebben gehad met de Britse pers. "Ik heb begrip voor de uitdagingen die ze hebben ervaren doordat de pers ze intensief volgde in de afgelopen twee jaar en steun hun wens voor een onafhankelijker leven".

Bron: BuzzE | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook