Science says: weinig sex kan voor een vervroegde menopauze zorgen

Oooh!

Lees ook

Slecht niets voor dames met een ingedut sexleven. Weinig sex hebben kan leiden tot een vervroegde menopauze, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Cijfers

Een studie van tien jaar onder bijna drieduizend vrouwen liet zien dat dames die elke week seksueel actief zijn 28 procent minder kans hebben op een eerdere menopauze dan vrouwen die één keer per maand sex hebben. Degenen die het één keer per maand doen, hebben weer 19 procent minder kans hierop dan dames die mínder dan eens per maand seksueel actief zijn. Vrij shocking!

Lees ook: Waarom we zo graag aan sexting doen

Seksuele activiteiten

Overigens hoeven single ladies niet per se te vrezen, want onder seksuele activiteiten valt volgens de onderzoekers ook masturberen. En ook mét een partner hoeft het niet per se de daad te zijn, seksueel aanraken en strelen geldt ook, zeggen ze.

De studie – gepubliceerd in Royal Society Open Science – onderzocht ook andere factoren, zoals oestrogeenlevels en BMI, maar er werd niet aangetoond dat deze ook invloed hebben. Een ‘vervroegde menopauze’ begint al voor je veertigste, bij een ‘vroege menopauze’ start de overgang als je tussen de veertig en vijfenveertig jaar bent.

Overgang

De wetenschappers vermoeden dat weinig sex het lichaam hints geeft dat voortplanting niet meer nodig is, en dat het dus geen zin meer heeft om te ovuleren. Wat dus het begin van de overgang kan inzetten. “Als je niet gaat reproduceren, heeft het geen zin om te ovuleren – je lichaam denkt: ik kan mijn energie beter elders gebruiken”, legt onderzoeker Megan Arnot uit. Er is volgens haar ook goed nieuws: dankzij deze inzichten kunnen we zelf meer controle gaan uitoefenen. Hup, allemaal seksen dus!

Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook