Oei: vaak je handen wassen zorgt voor een droge én kapotte huid

Aha!

Lees ook

Vaak, lang én grondig je handen wassen met zeep, is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Waarschijnlijk was je je handen nu vaker dan je gewend bent. Enne, hierdoor kun je last krijgen van een droge huid. Wist je dat als je huid heel droog wordt, je zelfs last kunt krijgen van eczeem? Het is dus van belang om je huid nu extra goed te verzorgen.

Huidlaagje

Op je huid bevindt zich een dun laagje vet, dat als een soort 'kit' tussen de voegen van je dode huidcellen gaat zitten. Dit laagje biedt bescherming tegen indringers zoals bacteriën én schimmels. Door invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld water en zeep, kan dit vetlaagje zich oplossen. Hierdoor kan je huid zijn eigen vocht niet genoeg meer vasthouden, waardoor je huid uitdroogt en uiteindelijk gaat 'barsten' en jeuken.

Lees ook: Zien: schokkend filmpje over handen wassen

Hydrateren

Hoe je die droge huid voorkomt? Door je handen te hydrateren met een vettige crème of basiscrème, elke keer als je je handen gewassen hebt. Hoe vetter, hoe beter!

Sommig mensen vinden een vettige crème niet prettig aanvoelen en gebruiken daarom een bodylotion. We schreven er al eerder over. Maar een deel van het vet in bodylotion is vervangen door water, zodat het makkelijker smeert en de huid minder vet aanvoelt. Een bodylotion is dus veel minder effectief. Het water in het product, zorgt er namelijk voor dat je huid weer uitdroogt. Zo houd je dus een vicieuze cyclus in tact. Daarom kun je dus beter kiezen voor een vettige of basiscrème.

Tip

Smeer je handen dus elke keer goed in, nadat je ze gewassen hebt. Zet een potje of tube crème naast je zeep neer, zodat je het bijna niet kunt vergeten.

Neem een extra stapje om je handen goed te verzorgen de komende tijd! Want een gezonde huid heeft een sterke barrièrefunctie tegen invloeden van buitenaf.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook