slogan

De nieuwe opmerkelijke fashion trend voor mannen

Het opvallendste accessoire voor de man is deze lente het omasjaaltje om het hoofd. Eerste gedachte: eh, huh? Then again: waarom eigenlijk ook niet? Is dit de next step in gender-neutrale mode?

'Russian Grandma look'

Het was nogal wat, de look van rapper A$AP Rocky, eind vorig jaar op de rode loper bij het tienjarig bestaan van de Dubai Mall. Heel early years Grace Kelly had hij een kleurrijke sjaal om zijn hoofd gebonden, de uiteinden van het Gucci-geval sierlijk onder z’n kin gestrikt. Zelf noemde-ie het de ‘Russian grandma look’.

“Ik vond het een onberispelijke outfit en vond dat ik er goed uitzag, zo met die kleuren”, zo verklaarde A$AP, die later zijn Insta-bio zelfs bijwerkte naar ‘Babushka Boy’ (babushka is Pools voor ‘oma’). “Ik moedig alle mannen aan om vanaf nu omasjaaltjes te dragen.” En dat gebeurde.

Ook collegarapper Frank Ocean knoopte er een om, al droeg-ie wel zijn hoodiecapuchon eroverheen. En de New Yorkse stylist Bloody Osiris ging er voor één met bloemen. Het was trouwens ontwerper Demna Gvasalia van Vetements die voor zijn herfst-winter 2018-collectie al mannen met een sjaal om het knappe hoofd de catwalk opstuurde.

Lees ook: Move over, dad sneakers: deze schoen ga je nu overal zien

Gender-neutraal

Geef toe: je eerste reactie op deze nieuwe mannentrend zal wel zijn geweest: why? Maar ja, waarom ook eigenlijk niet? Vrouwen trekken al net zo makkelijk een mannenpak aan, hebben standaard een boyfriend jeans in de kast hangen en misschien ook wel een mannenoverhemd. Er komen steeds meer gender-neutrale merken (check bijvoorbeeld TooGood, One DNA en NotEqual) of merken met een unisex-lijn (Eytys x H&M, Abercrombie Kids) en de paskamers bij Topshop kennen ook geen scheiding man-vrouw meer.

Kamp nice

Fashionstylist Kim Keizer, die trouwens A$AP ooit voor een shoot stylde, verklaart de look en de betekenis erachter: “Mensen vinden het of heel nice, of heel lelijk. Niks ertussenin.” Zelf zit ze in kamp ‘nice’. “Dit is typisch A$AP, high fashion op een manier die geen enkele rapper nog heeft gedaan, misschien zelfs nog geen enkele man. Hij doet precies waar hij zin in heeft en heeft een sense of style die niet veel mannen hebben. Dit is 100 procent een modestatement waarvan hij weet dat het ‘anders’ is en dat er over gesproken gaat worden.” Eigenlijk is het meer voortborduren op een al bestaande trend onder rappers: de bandana, de signature look van onder andere good old Tupac. “A$AP brengt het gewoon naar een next level, doordat de sjaal van Gucci van zijde is.”

Girlfriendlook

Zet A$AP met zijn oma-look een nieuwe stap in de genderneutrale ontwikkeling? Keizer: “Voor vrouwen is het al normaal dat ze de kleding van hun boyfriend dragen. Maar omgekeerd is dit nog niet mainstream, dus nieuw en gaan mensen erover praten. Dit is niet iets wat wij kennen bij mannen en zeker niet bij een coole rapper met tatoeages. Ik denk dat dat juist iets is wat A$AP wil doorbreken, het feit dat er zoiets bestaat als dames- en herenkleding. Hij wil gewoon aandoen wat hij op dat moment aan wil trekken, of dat nu dames- of herenkleding is.” What’s next? “Hopelijk volgt na de boyfriendlook nu de girlfriendlook”, zegt Keizer. “Ik hoop dat de zogenaamde ‘modegrenzen’ vager worden, maar dan moeten mannen wel durven en genoeg zelfvertrouwen hebben.”

Tekst: Sigrid Stamkot Beeld: Instagram, BSR


,