Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

'Ik kwam er (te laat) achter dat het verjaardagsdiner voor mijn vriendin bij een heel prijzig restaurant is'

Het bedrag dat Mona zal moeten betalen ligt ver boven haar budget. 

bezorgde vrouw

Mona* zit in het laatste jaar van haar studie en viert binnenkort de verjaardag van een goede vriendin die ze tijdens haar studententijd heeft leren kennen. Deze vriendin heeft een verjaardagsdiner georganiseerd, en als Mona twee dagen voor het diner besluit om eens te kijken wat er op de menukaart staat, schrikt ze zich kapot van de prijzen.

Prijzig restaurant

"Om te beginnen lijkt het me belangrijk om wat meer context te geven wat betreft dit verhaal", begint Mona haar verhaal op het platform Reddit. "Iedereen die is uitgenodigd voor het etentje studeert nog en niemand beschikt dus per se over een vette bankrekening." Toen Mona de menukaart bekeek, vielen de hoge prijzen die daarop stonden haar gelijk op. "Het goedkoopste hoofdgerecht kostte al 40 euro", vertelt ze.

Binnen haar vriendengroep is het gebruikelijk om te betalen voor de jarige tijdens zo'n etentje. "Als ik bij die 40 euro nog bijgerechten, drankjes én een deel van het menu van de jarige bij op reken, kom ik uit op een bedrag dat ver boven mijn budget ligt", legt Mona uit. Ze schat dat ze ongeveer 250 euro kwijt zal zijn voor het hele diner.

Hoge kosten

"In eerste instantie wou mijn vriendin niks doen met haar verjaardag, aangezien ze niet zo van de feestjes is", vervolgt ze haar verhaal. Daarom heeft Mona haar aangemoedigd om toch iets te organiseren om het te vieren. "En ze heeft dus naar me geluisterd, maar op deze manier had het van mij eigenlijk niet gehoeven...", bekent Mona. Ze had verwacht dat haar vriendin misschien een klein, gezellig feestje bij haar thuis zou organiseren met een paar vrienden, wat hapjes en wat drankjes. "Maar dit diner gaat echt flink in de kosten lopen, vooral omdat ik weet dat er heel wat alcoholische versnaperingen genuttigd zullen worden."

Sparen

Mona vervolgt: "Oh, en als ik zeg dat ik geen geld heb, bedoel ik niet dat ik letterlijk in het rood kom te staan als ik naar dit etentje ga." Ze vindt het gewoon belachelijk om zoveel geld uit te geven aan de verjaardag van een vriendin. "Het ligt gewoon ver boven mijn budget. Door mijn studie heb ik nooit heel veel kunnen werken, dus er komt niet veel geld binnen bij mij." Volgende week begint ze aan een nieuwe bijbaan, maar het geld dat ze voor dit werk krijgt wil ze graag sparen. "Ik heb het geld hard nodig om mijn torenhoge studieleningen ooit eens af te betalen", legt Mona uit. "Als ik naar dat diner zou gaan, zou ik geld uitgeven dat ik eigenlijk helemaal niet heb."

Mona wil het verjaardagsdiner van haar vriendin op een zo vriendelijk mogelijke manier afzeggen. Hoe zouden jullie dit aanpakken?

*De naam in dit artikel is gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Business-Channel6211.

Lifestyle
  • Reddit
  • Adobe Stock