Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha’s trendreport: alles wat je wil weten over heatless hair

'De krultang krul ziet er strak en perfect uit, terwijl de geföhnde krul volume geeft, een mooie flip heeft'

Elk nummer duikt influencer Mascha Feoktistova (37) in een andere beauty- of lifestyle-trend die ze online heeft opgepikt. Dit keer praat Mascha ons bij over heatless hair.

Van krultang naar heatless hair

"De krultang is helemaal uit. Ik zeg dit met pijn in mijn hart, want ik ben echt van de krultang-krullen till I die, maar heatless hair is dé trend van het moment. Iedereen gebruikt de Dyson Airwrap, een multistyler waarmee je zachte, losse, bouncy krullen maakt. Als je op TikTok kijkt, zie je heel veel filmpjes in de trant van: dit is 2012-haar, mét een krultang dus, en dit is 2024-haar, met de krul erin geföhnd. Je zou denken: het is toch allebei een krul? Maar het verschil is groot: de krultang krul ziet er strak en perfect uit, terwijl de geföhnde krul volume geeft, een mooie flip heeft en hier en daar een weelderige krul laat zien. Het resultaat is veel zachter en ook beter voor je haar dan zo’n tang van tweehonderd graden erop zetten, want de hitte is aanzienlijk minder."

Lief voor hoofd en haar

"En dat is waar het allemaal om draait. Net als dat we momenteel heel erg met skincare voor een gezonde huid bezig zijn, is lief zijn voor ons hoofd en ons haar ook echt een ding. En dat doe je door het goed te beschermen. Je ziet veel filmpjes van mensen die bij het opstaan een olie voor een gezonde hoofdhuid gebruiken, de head spa’s zijn ontzettend populair en extreme hitte op je haar vermijden, en schade voorkomen, hoort daar ook bij. Je ziet ook veel no heat hairstyles die worden gecreëerd met bijvoorbeeld een satijnen staaf, die je in je haar wikkelt voordat je gaat slapen. Mensen doen dit ook met de band van hun badjas of repen van oud beddengoed. Eigenlijk kun je alles gebruiken om die losse krullen te maken, zelfs een oude sok. En thank god voor de technologie, want er zijn op TikTok en YouTube inmiddels miljoenen filmpjes te vinden die laten zien hoe je zoiets zelf thuis kunt doen."

Tutorials

"Waar je vroeger van je moeder, zussen of een vriendin moest leren hoe je krullen moest maken, is er nu voor elk soort haar en voor elke lengte een tutorial te vinden. Dat maakt dat vrouwen zelfverzekerder zijn geworden om het thuis te proberen. Waar je voorheen misschien nog geïntimideerd was door ingewikkelde coupes en dacht: holy shit, ik kan dit zelf nooit, word je nu gewoon meegenomen in elke stap van het proces. We lezen niet eens meer de gebruiksaanwijzing, maar scrollen gelijk naar YouTube of TikTok. Dus ook als je geen geld hebt voor zo’n prijzige tang, zijn er duizend-en-één trucjes. Zoek maar eens op ‘heatless hair’ en ga zelf aan de slag!"

Beeld: Nine Ijff, Privébeeld Mascha