Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Thomas Drinkenburg lanceert vandaag zijn eerste kookboek: 'Heel spannend'

'Ik hoop dat mijn kookboek iedereen blij kan maken'

Maandenlang werkte Thomas Drinkenburg aka Thomas Panterpoes keihard aan zijn kookboek en vanavond is het zover: de lancering van zijn kookboek Noodles 101: de meest slurpable noodles ooit. Aan Grazia vertelt Thomas wat we zoal kunnen verwachten van zijn eerste kookboek.

Lancering

Over een paar uur is het zover en begint de boeklancering van Noodles 101. Het belooft een leuke avond te worden, maar de lancering brengt ook de nodige zenuwen met zich mee. "Ik ga straks met heel veel spanning die kant op", lacht Thomas. "Ik lag er af en toe wakker van en heb nu al buikpijn. Ik vind het best eng om in het middelpunt te staan. Tijdens zo'n avond draait het helemaal om mij en mijn kookboek; dat vind ik heel spannend."

"Als je zolang bezig bent met een boek, wil je dat iedereen het fantastisch gaat vinden; je wil dat het boek het goed gaat doen. Het liefst wil je dat het een bestseller wordt, maar dat weet je van tevoren niet."

Toch kijkt de kersverse kookboekauteur vooral uit naar de avond. "Ik heb vrienden en familie uitgenodigd, en mensen met wie ik online heel goed bevriend ben. Ik denk dat ik het allemaal vanavond heel spannend vind, maar dat ik ook een reminder krijg dat ik hetgeen wat ik doe ook écht leuk vind en daarmee verder wil gaan."

€22,99

Keihard werken

De afgelopen negen maanden werkte Thomas keihard aan zijn boek. Het idee van het maken van een noodles-kookboek kreeg hij toen hij naar het concert van The Weeknd in Brussel ging. "Ik had per ongeluk concerttickets gekocht voor het concert in Brussel in plaats van Amsterdam. In Brussel zaten mijn vriend en ik grappen te maken over het maken van een kookboek. Het begon als geintje." In de trein terug van Brussel naar Amsterdam kreeg het plan echter serieuze plannen. "Toen we thuis waren, gingen we een plan uitwerken en zo is het balletje gaan rollen."

Thomas besloot niet zomaar een kookboek te maken, maar een noodles-kookboek. "Ik vind noodles echt, écht heel lekker", deelt Thomas enthousiast. "Op TikTok deelde ik heel vaak bepaalde noodlesrecepten en elke keer gingen deze video's viral. Ik wilde me meer verdiepen in noodles en meer experimenten."

Maandenlang werkte Thomas aan zijn boek en zocht hij overal inspiratie. "Ik heb veel inspiratie gekregen van mijn familie. Mijn moederskant van de familie is Indisch; van mijn moeder heb ik veel tips gekregen. Ik heb ook heel veel oude kookboeken van mijn oma gevonden – hierin stonden authentieke Indonesische gerechten. Ook kreeg ik tips van collega's van mijn oude werk; ik heb lang in een Chinees-Indisch restaurant gewerkt. Ook haalde ik inspiratie van TikTok en dingen om me heen."

Trial and error

"Ik heb alle recepten in mijn boek zelf bedacht", deelt Thomas trots. Wel kreeg hij af en toe van zijn ouders feedback op zijn gerechten. "Ik woonde nog thuis toen ik alle gerechten maakte voor mijn kookboek. Mijn ouders mochten het elke keer proeven. Van hen kreeg ik soms tips om een gerecht nog lekkerder te maken."

Hoewel de TikTokker goed is in koken, maakte ook hij weleens een gerecht dat slecht uitpakte. "Ik wilde een variatie maken op een coconut-limegerecht dat ik heerlijk vind. Ik ging met kokosnoot en chili aan de slag, maar toen mijn ouders en ik het proefden was het vreselijk. Ik heb nog geprobeerd om andere dingen aan het gerecht toe te voegen; maar het werd er echt niet lekkerder van", lacht Thomas.

Vega en halal

In zijn noodles-kookboek zijn diverse gerechten te vinden. Van kip tot rund en van vega tot halal. Iets wat voor Thomas belangrijk is. "Ik hoop dat mijn kookboek iedereen blij kan maken en dat niemand zich buitengesloten voelt. Ik wil dat iedereen van de gerechten kan genieten; dat is een belangrijke boodschap van mijn boek. Mocht er een volgende boek komen, vind ik het ook een leuke uitdaging om vegan gerechten te maken."

"Het lijkt me heel leuk om nog een kookboek te maken, maar het mag dan ook iets totaal anders zijn dan noodles. Een broodjesboek lijkt me bijvoorbeeld heel leuk. Ook zie ik het wel zitten om weer een kookboek te maken dat de Aziatische kant opgaat, maar dan met hapjes."

Genieten van noodles

Thomas kijkt er enorm naar uit om vanavond noodles te eten tijdens de boeklancering, maar vlak nadat hij alle recepten voor zijn boek had uitgewerkt, kon hij even geen noodles meer zien. "In oktober en november heb ik alle gerechten gemaakt. Eind november had ik een eindselectie gemaakt en begin december was de fotoshoot. We hebben tijdens de shoot veertig van de vijftig gerechten gefotografeerd – de andere gerechten zijn geïllustreerd. Tijdens de shoot wilde ik geen eten weggooien – dat vind ik superzonde. Ik heb daarom veel eten meegenomen naar huis of met het team ter plekke opgegeten. Maar na de shoot kon ik écht even geen noodles meer eten. Sinds twee maanden eet ik wel weer noodles, maar ik had daarvoor even een pauze nodig. Ik had even behoefte aan stamppot, haha."

Favoriete recept

Hoewel elk gerecht in Thomas' kookboek heerlijk is, heeft hij toch stiekem een favoriet. "De Kimchi Udonnoodles Korean Style is denk ik echt mijn favoriet. Ik vind dat zo lekker met gochujang, ook ben ik dol op kimchi."

Thomas deelt graag een voorproefje van zijn kookboek en daarom mogen we zijn favoriete recept delen:

Noodles 101: de meest slurpable noodles ooit is vanaf 16 april verkrijgbaar. In het kookboek vind je vijftig uiteenlopende recepten om je noodles naar een hoger niveau te tillen met toevoegingen zoals Korean ricecakes, sauzen, eieren, room en kaas. Ook leer je hoe je bijgerechten als summer rolls en gyoza's maakt. Wij krijgen er nu al honger van!

Beeld: Thomas Drinkenburg