Oh my: zoveel Nederlanders stalken hun partner digitaal vanwege vertrouwensproblemen

Maak jij je hier ook schuldig aan?

Terwijl je lover ligt te snurken, stiekem zijn smartphone pakken om zijn appjes en zoekgeschiedenis te checken: heb jij je er weleens schuldig aangemaakt? Dan ben je absoluut niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de Nederlanders diens partner weleens digitaal stalkt. En dat allemaal vanwege… Trust issues.

Vertrouwen in deze tijd

Vertrouwen is een van de belangrijkste factoren in een goede relatie. Het kan echter alleen nog verdraaid lastig zijn om je partner voor de volle honderd procent te vertrouwen – zeker in de tijd waarin we nu leven. Want waar je honderd jaar geleden alleen vreemd kon gaan door met de buurvrouw het bed in te duiken, kun je nu al een scheve schaats rijden door iemand een pikante DM te sturen.

Online stalken

Uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat wij Nederlanders behoorlijk moeite hebben met die online aanwezigheid. Van de 839 volwassenen met een vaste relatie, gaf namelijk maar liefst 11 procent aan diens partner weleens digitaal te stalken. Appjes lezen, door Instagram-chats scrollen of de zoekgeschiedenis uitpluizen: meer dan één tiende van de Nederlanders blijkt zich er wel eens schuldig aan te maken. De meeste stalkers zijn overigens jongeren: in die leeftijdscategorie stalkt er volgens het onderzoek zelfs een groep van 22 procent.

Trust issues

De grootste reden van mensen in een relatie om hun partner online te stalken, is het hebben van vertrouwensproblemen. Het pijnlijkste hieraan is misschien nog wel dat dit in veel gevallen niet geheel onterecht is. 27 procent van de ondervraagden heeft namelijk aangegeven dat ze liever niet hebben dat hun partner op de hoogte is van hun zoekgeschiedenis. Ook op social media vinden zij het niet altijd even fijn dat hun lover weet wat ze uitspoken. Dit kan te maken hebben met vreemdgaan, maar bijvoorbeeld ook met het ondernemen van activiteiten waarvan hun partner heeft aangegeven dit liever niet te zien, zoals gokken.

Goed: de cijfers die uit dit onderzoek zijn gekomen zijn best aan de hoge kant, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat niemand meer te vertrouwen is. De meeste mensen zijn nog altijd hartstikke betrouwbaar, en bovendien is er nog zoiets als privacy. Je hoeft elkaar niet alles te vertellen, en als het niet meer goed zit tussen jullie, merk je dat vanzelf. Een stalk-sessie is in de meeste gevallen helemaal niet nodig!

Bron: FEM FEM | Beeld: Pexels

Laatste nieuws